Mely kérdések nem hangozhatnak el egy állásinterjún?

by | ápr 23, 2014 | Állásinterjú

tiltott kerdesek

Álláskeresőként valószínűleg több interjún is részt fogsz venni, mire sikerül elhelyezkedned.
Nem kizárt, hogy találkozni fogsz olyan kérdésekkel, amelyek vagy nem is kapcsolódnak a témához, vagy egyáltalán nem is lenne szabad feltenni az adott kérdést.

 

A következőkben ezek közül olvashatsz néhányat, és megpróbáljuk megkeresni a lehetséges válaszokat is.

Mikor akar, vagy szándékában áll-e szülni?

Értelemszerűen ezt a kérdést nőknek teszik fel, mert egyik cég sem szeret munkaerőt nélkülözni, nem beszélve az ezzel járó adminisztrációs és anyagi ráfordításokról. Az igazság az, hogy az interjúztatónak nem áll jogában feltenni ezt a kérdést. Nem vagy köteles válaszolni rá, de ha felelsz is, ne adj egyértelmű választ semmiképpen.

 

Érdekes lehet: A HR-esek kedvenc állásinterjú kérdései

 

Milyen a szexuális beállítottsága?

Ez egy elég extrém példa, de sajnos fordult már elő. Ha bizonyítani tudod, hogy ezt kérdezték, akár perre is lehet menni. Természetesen ez nem lehet cél, de ilyen esetben nyugodtan vissza lehet kérdezni ugyanezt. Ez merész lépés, de sok helyen értékelik, ha karakán vagy és kiállsz magadért.

interju-kerdesek-01

Vallási hovatartozással kapcsolatos kérdések

A hite mindenkinek a magánügye, amit tiszteletben kell tartani. Ez lehet rá jó válasz. Jómagam is kerültem olyan helyzetbe, amikor munkahelyen a közvetlen főnököm traktált az ő vallási nézeteivel. Akár egyet értek vele, akár nem, ez nem munkahelyi téma. Nyugodtan tedd egyértelművé, hogy tiszteletben tartod az ő hitét, cserébe ugyanezt várod el te is.

 

Érdekes lehet: Állásinterjú etikett

 

Anyagi-, családi hátteret firtató kérdések

Ebben az esetben is ugyanazt tudom tanácsolni, kérdezz vissza, hogy ez az információ hogyan kapcsolódik a megpályázott pozícióhoz.

Jogi és erkölcsi értelemben is tabu témának számítanak a következők: vallási és politikai nézetek, szexualitás, anyagi helyzet, gyermekvállalás időpontja. Nyilván, ha egy egyházhoz mész interjúra, akkor az kivétel. Tudatosítsd magadban, hogy ugyan te vagy a jelentkező, de egy ember ül veled szemben, aki semmivel sem több, vagy jobb mint te. Vagyis vannak olyan témák, amihez semmi köze. Ha kiállsz magad melled megvan a kockázata, hogy nem te leszel a befutó. Ugyanakkor a karakán fellépést az estek többségében pozitívan értékelik.

Kovács Tamás
HR tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.