Miért akar munkahelyet váltani?

by | okt 31, 2014 | Állásinterjú

állásinterjúAz egyik leggyakoribb kérdés az állásinterjúkon… természetesen a többség azért váltana, mert valamivel nem elégedett a jelenlegi helyén.

De elégedetlenkedni, panaszkodni, a jelenlegi helyet bármilyen módon rossznak mondani nem illendő, és nem is ad pozitív képet az álláskeresőről. A kérdés célja sosem az, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák az álláskeresőt. Inkább az, hogy megismerjék az igényeit, és azt, mivel lehet őt hosszútávon a cégnél megbecsült kollégaként megtartani. Ennek tudatában hogyan lehet erre jól válaszolni?

Beszélj a szakmai motivációidról!

Ha már van információd az állásról, a pontos feladatokról, akkor elmondhatod, hogy fejlődni akarsz, hogy kicsit mást akarsz csinálni, hogy megtanultál valami újat (idegen nyelvet, új szakterületet), amit az általuk meghirdetett állásban használhatsz. Ha még nincs információd, és ezzel a kérdéssel kezdi az interjúztató a beszélgetést, akkor a szakmai motivációidról beszélj. Arról, hogy az itt megpályázott pozíció fejlődést jelentene neked. Légy óvatos, a jelenlegi pozíciódról ne beszélj úgy, hogy lebecsüljék azt, vagy azt érezzék, te magad is lebecsülöd.

ÉRDEKES: Tippek állásinterjúra kalandoroknak és biztonságra törekvőknek

Kiégés

Ha az indokod a kiégés, az unalmassá vált munka, akkor is azt hangsúlyozd, milyen nagy várakozásokkal tekintesz egy új lehetőségre. Ez az a lelkesedés, ami állásinterjúkon meggyőzheti a kiválasztókat, hogy rád van szükségük. A jelenlegi és a megpályázott új munka jellege közötti különbség lehet jó indok a váltásra: pl. egy ügyfélszolgálatos, aki folyamatosan reklamáló ügyfelekkel foglalkozik, előbb-utóbb belefárad a sok negatív visszajelzésbe. Ha ezek után az új helyen pl. ügyfélmegrendelésekkel kell foglalkozni, az érthető módon lelkesítő lehet.

Magasabb fizetés

Ha az állásinterjú előtt/alatt erről még nem volt szó, akkor ezt nem szabad felhozni erre a kérdésre válaszul. Célozni lehet rá azzal, hogy magasabb pozícióba, komolyabb feladatokra vágysz (nyilván ez magasabb juttatási csomagot is jelenthet). Ha ez már szóba került előzőleg, lehet róla nyíltan beszélni: számodra szakmai és anyagi előrelépést is jelent, ezért fontos lehetőségnek tartod.
Ha a jelenlegi munkahelyed piaci helyzete megrendült és ez közismert az üzleti életben (pl. már a sajtó is írt róla), erre is lehet hivatkozni. Ne pletykálj, ne adj ki olyan információkat pl. céges tartozásokról, elvesztett ügyfelekről stb., ami nem nyilvános. Ha a helyzet még nem közismert, elég annyit mondani, hogy te személy szerint úgy látod, nem jó irányba mennek a dolgok, nem érzed hosszútávon biztosnak a pozíciódat.

A megpályázott munkahely presztízse

Jónevű cégeknél dolgozni önmagában olyan lehetőség, ami megéri az állásváltás kockázatát. Elmondhatod, hogy részt venni egy ilyen cég munkájában, vagy egy ilyen projektben számodra nagyszerű lehetőség tanulásra, fejlődésre, jövőbeni céljaid elérésére.

Személyes ellentétek

Erről nagyon diplomatikusan kell beszélni. Érthető, ha nem akarsz egy olyan környezetben maradni, ahol nem érzed jól magad, de más emberek rossz hírét kelteni nem szabad. Elmondhatod, hogy a jelenlegi helyeden nyomasztó a hangulat, a kommunikációs stílus, úgy érzed, hosszútávon ez nem lesz elfogadható neked. Hogy vannak olyan szakmai elvek, amikről mást gondolsz, mint a vezetőid, ezért nem tudsz azonosulni egyes döntésekkel (és ne részletezd, milyen döntések ezek!). Innentől vissza is térhetsz a szakmai irányra, folytathatod azzal, mi fontos neked a szakmai munkában, az emberi hozzáállásban.

Külső okok

Objektív ok, ha pl. egy költözés miatt kezelhetetlenül messze kerültél a jelenlegi munkahelyedtől, problémás lenne bejárni naponta. Ilyenkor hangsúlyoznod kell, hogy az álláskeresésbe ugyan a költözés miatt kezdtél, de nem az a fő oka a jelentkezésednek, hogy ők közelebb vannak, hanem a szakmai előnyök.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.