Mondjon egy példát… Fogós kérdések az állásinterjún

by | jún 13, 2014 | Állásinterjú

allasinterju-kerdesek-150Hogyan keressünk példát a “mondjon egy esetet, amikor…” típusú kérdésekre? Mi a jó válasz? Egyáltalán van-e jó válasz? Hogyan készülhetünk fel ezekre a kérdésekre?

 

 

Aki gyakran jár állásinterjúra, vagy legalább részt vett 2-3 beszélgetésen, az tudja, hogy vannak panelkérdések – több féle is, amelyet szívesen tesznek fel a HR-esek.

Az egyik ilyen, amikor korábbi helyzeteket kell felelevenítenünk előző munkahelyeinkről. Fontos tudnunk, hogy ilyenkor a kérdező nem a körülményekre kíváncsi. Azt akarja tudni, hogyan reagáltunk a helyzetre, miként oldottuk meg, egyáltalán a kérdésre milyen szituáció jut eszünkbe.

Hagyományos interjúkérdésnek tekinthető a „Mik a gyengeségei?” , a viselkedést feltáró interjúkérdés azonban így hangzik: Mondjon egy példát arra, amikor úgy érezte, nehéz szituációba került az előző munkahelyén”

ÉRDEKES: Így irányítsd a HR-es figyelmét az interjún

Ezzel nem csak a megoldást akarják kiszedni belőlünk, de azt is, hogy egyáltalán mi jelentette nekünk a nehézséget – és valószínűleg fogja is, hiszen az ember alaptermészete nem változik. Ebből jósolják meg, milyen

A válaszban érdemes kitérni arra, hogy mi volt a szituáció, mit tettél, mit mondtál.

Four candidates competing for one position.

 

Mit kérdezhetnek egy ilyen állásinterjún?

Konfliktusok: Meséljen arról, hogyan oldott meg egy konfliktust egy kollégája és Ön között!

Vezetői képességek: Mondjon egy példát arra, hogy hozott meg egy döntést!

Ügyfélszolgálat: Meséljen el egy szituációt, amikor nehéz helyzetbe került egy ügyféllel. Hogyan reagált és mit válaszolt az ügyfél végül.

Csapatmunka: Mondjon egy példát rá, amikor csapatban kellett dolgoznia. Mivel járult hozzá a célok eléréséhez.

 

Hogyan készüljünk fel?

Interjú előtt gondold végig, hogy milyen esetek vannak a múltadból, amely a csapatmunkához, a konfliktusokhoz, motivációhoz, vezetői attitűdhöz vagy a kommunikációhoz kötődnek. Milyen nehézségekkel találtad magad szemben és ezeket hogyan oldottad meg?

Vedd végig ezeket a szituációkat, próbáld magadnak vagy akár másnak szóban elmesélni, és igyekezz kívülről is megfigyelni magadat. Milyen következtetést vonhat le az interjúztató a mondandódból?

Itt nincsenek rossz válaszok. Próbáljunk meg egyediek lenni, vegyük komolyan a feladatot, és várjuk válaszunk hatását.

Ha túl felkészültek vagyunk, azaz gondolkodás nélkül válaszolunk vagy túl steril válaszokat adunk, azzal elvághatjuk magunkat, hiszen mesterkéltnek tűnhetünk.

ÉRDEKES: Hogyan végződjön az állásinterjú?

Ha negatívat kérdeznek, nehéz szituációt, megoldatlan helyzetet…stb, ne rémüljünk meg, és főleg ne hazudjunk. Nyilván nem lát bele a HR-es sem a fejünkbe, így nem muszáj a legkínosabb szituációról beszélni. Válasszunk egy olyat, amiben akár mi is hibáztunk, de ha hozzátesszük, abból mit tanultunk és főleg, hogy miként oldottuk meg utána, sokkal nagyobb esélyeink lesznek az állásinterjú második körére.

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.