Telefonos interjú – Erre készülj

by | jún 2, 2014 | Állásinterjú

telefonos-interju-150A toborzók, HR szakemberek számtalan interjút vezetnek le pályafutásuk során. Ez természetesen nem csak a személyes interjút jelenti, hanem akár telefonon, akár skypeon is történhet a meghallgatás. De mire számíthatsz a vonal másik végén?

Utóbbi két lehetőség főleg akkor célszerű, ha a pályázó földrajzilag messze van , és nehéz lenne megoldani a személyes találkozást; illetve ha egy multinacionális vállalat számára zajlik a kiválasztás egy másik időzónába.

Erre és így készülj:

A telefonos interjú jelentősége majdnem megegyezik a személyesével, hiszen ez lehet a belépő. Annak ellenére, hogy a két beszélő fél nem látja egymást; a beszéd dinamikájából, a válaszok gyorsaságából és összetettségéből komoly következtetéseket lehet levonni a pályázóról.

Érdekes:  Hogyan legyen sikeres a telefonos interjú?

Öltözz fel elegánsan!

Biztosan azt gondolja az olvasó, hogy én bezzeg nem veszek elegáns ruhát otthonra. Ha előre tudjuk az időpontot, akkor bizony megéri otthon is rendesen felöltözni, hiszen a belső hozzáállást nagyban befolyásolja az ember külseje.

A kényelmes mackó ruha jó választás egy kellemes, otthon töltött estére. De gondolj bele, hogy olyankor el is ereszted magad. Ezt egy elegáns ruhában nem engeded majd meg magadnak, és a lelki állapotod is jobban illik majd egy interjúhoz.

Érdekes:  Állásinterjú etikett

Keress egy nyugodt helyet!

Interjún részt venni, csak nyugodt körülmények között lehet. Ne legyen körülötted zavaró zajforrás mint pl.: televízió. Ha épp a telefonhíváskor nem vagy nyugodt helyen, akkor ezt mondd meg nyugodtan, és javasold, hogy ’x’ percen belül visszahívod. Ez komoly hozzáállásra utal, hiszen te is tisztában vagy vele, hogy ezt csak nyugodt helyen lehet bonyolítani.

telefonos-allasinterju

Légy magabiztos!

Ez minden interjú kulcsa. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az álláskeresés két oldalú kihívás. Légy nyugodt, mert a munkáltató fizet neked, de te pedig a munkaerődet adod bérbe. Tehát igalomra semmi ok.

Kérdések

Végezetül néhány interjú kérdés, amire számíthatsz (a teljesség igénye nélkül):

  • Mi volt az, ami felkeltette az érdeklődését a pozíciót illetően?
  • Kérem, mesélje el, hogyan nézett ki egy napja az előző munkahelyén
  • Miért érzi, hogy Ön lenne alkalmas a meghirdetett pozícióra?
  • Soroljon fel 3 olyan tulajdonságot, ami Önre jellemző
  • Hol látja magát 5 év  múlva?
  • Mennyi a fizetési igénye?

Érdekes:  A leggyakoribb állásinterjú kérdések

A legutolsó kérdés a toborzó és a pályázó kedvence. A jelentkezők hajlamosak túlgondolni, hogy mi lehet a fizetési igényre a jó válasz. Soha ne konkrét összeget adjunk meg, hanem sávot, ami legyen alkuképes. Ezzel a módszerrel nem fogunk sem alá, sem fölé lőni a jó válasznak, így ki is húztuk a dolog méregfogát.

Ezen a hat kérdésen kívül természetesen számos másikat is feltehetnek. Ha készülsz egy ilyen megmérettetésre, és magabiztos vagy, akkor nem érhet nagy meglepetés. tekintsd a telefonos interjút úgy, mint egy beugró lehetőség a személyes találkozóra.

Kovács Tamás
HR tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.