5 karrierbaki, amit a legtöbbünk elkövet

by | nov 28, 2014 | Karriertanácsok

fejét fogó férfi, kérdőjelekkel övezveManapság általános, hogy elégedetlenek vagyunk a munkahelyünkkel. Az ismerőseink között jó, ha egyet találunk, aki teljesen boldog a jelenlegi helyével.

Ahogyan egy párkapcsolatban, úgy a munkahelyen is kettőn áll a vásár. Mivel a munkáltatót nehezen tudnánk befolyásolni nézzük meg, melyek azok a dolgok, amiket nekünk dolgozóknak kellene másképp tennünk?

1. Elbújni a szerencse elől

A sikerben jórészt szerepet játszik a szerencse, ez az a tényező azonban, amit sajnos nem tudunk befolyásolni. Ellenben lehetőségünk van választani! Ki tudunk lépni arról a munkahelyről, ahol kevesebb esélyünk van, és át tudunk állni egy olyan helyre, ahol több. Ha szeretnénk szerencsések lenni, akkor ne kerüljük el! Ahogy a mondás is tartja, „Segíts magadon és Isten is megsegít!”

ÉRDEKES: Amikor a belső hangnak nincs igaza

A fentiek mellett a hozzáállás is fontos. Lehet, hogy a munkahelyeden épp azt a keresetet és elismerést kapod, amiről mindig is álmodtál, de az is lehet, hogy ez csak egy állomása, egy előkészítése a jövőbeni karrierednek. Ha a munkánkra nem csak úgy tekintünk, mint a napi kereset megteremtésének eszközére, hanem egy helyre, ahol lehetőségünk van szakmailag és emberileg is fejlődni, akkor jó úton haladunk! Ellenkező esetben egy lefelé irányuló spirálban találhatjuk magunkat.

2. Célok

Célok a veszteseknek, módszerek a nyerteseknek. Ha az a célunk, hogy idővel megkaparintsuk a főnökünk pozícióját, akkor behatároljuk magunkat egyetlen lehetséges pozitív kimenetelre. Ráadásul, amennyiben a kollégáinknak is ez a titkos vágya, akkor több pályázó kerül a játékmezőnybe, ahol valószínűleg több lesz a vesztes, mint a nyertes. Akkor azonban, ha kiépítünk egy módszert magunknak, amellyel folyamatosan fejlesztjük a szakmai tudásunkat, kitárulhat előttünk a világ (több karrierlehetőség) és több esélyt adunk magunknak, hogy egy olyan játékba kerüljünk bele, ahol nagyobb esélyünk van a nyerésre.

3. Merev munkaidő

Minket, embereket általában boldogsággal tölt el, ha egészségesek vagyunk és magunk szervezzük az időnket. Ez azt jelenti, hogy bármelyik hosszú távú karrierstratégiához olyan utat kell kijelölnünk magunknak, melynek időzítése flexibilis, vagy pedig a munkaidőnket kell rugalmasan kezelnünk. Ha a főnökünk megmondja reggel, hogy aznap mikor/mivel kell foglalkoznunk, akkor biztosan nem lesz örömteli a napunk. A legtöbbünk egy idő után felhagy az ilyen típusú munkahellyel egy jobb reményében. Az ilyen esetekre azonban érdemes menekülési tervvel készülni!

4. A szép küllem feláldozása

Emberek lévén akarva-akaratlanul befolyásol minket a kinézet. Ezért fordul elő, hogy egy attraktív alkalmazott többet keres, mint a vele ugyanolyan szakképzettségű, kevésbé szép kollégája. A jó küllemet azonban lehet befolyásolni sporttal és egészséges táplálkozással. Ha azonban a sok munka miatt lemondunk a testmozgásról, akkor az a későbbiekben hatással lehet a fizetésünkre is. Az egészség és a fittség az elsődleges emberi vagyontárgyunk. Kezeljük a helyén és akkor pénzzel és jó lehetőségekkel is számolhatunk.

5. Tartani a hibáktól

Mindenki hibázik. A hiba egyedül akkor rossz, amikor eleve egy rossz projektet választunk. Törekedjünk olyan kihívások megválasztására, ahol egyedül az időnk és a rossz érzésünk láthatja kárát a bukásnak. Keressünk olyan feladatokat, amelyekből még akkor is tanulhatunk, ha maga a feladat nem sikerül. Ne feledjük, a szerencse addig nem talál ránk, amíg nem hagyjuk!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.