Amikor a belső hangnak nincs igaza

by | okt 10, 2014 | Karriertanácsok

meditáló férfiMindenki követ el hibát, nincs is ezzel semmi baj. Ezt mondjuk magunknak miután elrontottunk valamit. Az a bizonyos belső hang azonban ugyanúgy képes a hibák felnagyítására, mint amennyire azok elsimítására.

A negatív belső hangok irreálisak, szükségtelenek és nem utolsó sorban önpusztítóan hatnak. Egy lehúzó érzelmi spirálba vezetik az embert, amelyből később egyre nehezebb kikerülni.

Belső gondolatainkat önmagunkról alkotott hitek, meggyőződések irányítják. Sokszor alábecsüljük azonban ezek szerepét, holott jelentős hatásuk van a siker elérésében, mivel tudnak ösztönözni is céljaink elérésben, de ugyanannyira vissza is tudnak tartani minket.

A TalentSmart felmérése alapján 6 tévhittel kapcsolatban különösen vigyáznunk kell, mert a rájuk való hallgatás akár karrierünkbe is kerülhet!

1. Tökéletesség=siker

Az ember, természetéből adódóan esendő. Amikor a tökéletességre törekszünk, akkor végül mindig a hibákat vesszük számításba, túl sok felesleges időt töltünk el azon gondolkodva, hogy mit kellett volna másképp, ahelyett hogy örülnénk azoknak, amelyeket sikerült elérnünk.

ÉRDEKES: Fél óra vasárnap és megváltozik az életed 1. rész

2. A sorsom előre meg van írva

Sokunk meggyőződése, hogy előre el van rendelve számunkra a siker vagy épp a bukás. Vegyük észre, hogy a sorsunk a saját kezünkben van, és hogy a többszörös sikerekért vagy kudarcokért nem más a felelős. Az élet olykor rossz lapokat oszt nekünk, máskor viszont négy ász kerül a kezünkbe.
Az akarat az, ami végül meghatározza, hogy a kiosztott lapokból végül sikereket érünk el, vagy vereséggel távozunk az asztaltól.

3. Én „mindig” vagy „sosem” vagyok rá képes

Nincs olyan dolog az életben, amire azt lehetne mondani, hogy mindig vagy épp soha nem fogjuk tudni megcsinálni. Valamit csinálhatunk sokszor, vagy nem elégszer, de a mindig és soha végletekbe való besorolás nem más, mint önsajnálat. Eszerint nincs uralmunk önmagunk felett és nem vagyunk képesek a változásra, fejlődésre.

4. Sikerül, ha mások hagyják

Hagyjuk figyelmen kívül mások véleményét. Amivel tisztában kell lennünk, hogy soha nem vagyunk annyira rosszak vagy épp annyira jók, amennyire azt mások állítják rólunk. Nem tudjuk kikapcsolni, hogy meg ne halljuk ezeket, ellenben mások véleményét nagy körültekintéssel tudjuk kezelni. Végtérre is, az önértékelés belülről fakad.

5. A múltam a jövőm

A folyamatos kudarc akár teljesen lerombolhatja az önbecsülésünket és megnehezítheti a jövőbeni sikerek elérését. A bukások eredményeképp sokszor magasabb kockázatot vállalunk és olyan dolgokért küzdünk, amelyeket tényleg nem könnyű elérni. Sose feledjük azonban, hogy a siker abban rejlik, hogy a bukást követően miképp tudunk újra talpra állni.

6. Érzelmek = valóság

Tudatosítsuk magunkban, hogy az érzelmeinket is meg kell tanulnunk objektíven szemlélni, a tényeket a fikcióktól megkülönböztetni. Az érzelmeink ugyanis hajlamosak elferdíteni a valóságot, sebezhetővé válunk a negatív belső hangokkal kapcsolatban, és így meggátoljuk önmagunkat az új lehetőségek észrevételében.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.