Hogyan mondjunk bérigényt kristálygömb nélkül?

by | aug 22, 2014 | Karriertanácsok

diagram„Magyar és angol nyelvű szakmai önéletrajzát – a bérigény feltüntetésével -, a pelda@ceg.hu címre várjuk.”
Hányszor olvassuk ezt egy-egy pozíció leírásánál, jelentkezünk, majd ha hetekig, hónapokig nem jön válasz felmerül bennünk a kérdés: nem sokat, vagy netán túl keveset jelöltünk-e meg? 

Korábbi cikkünkben ötleteket adtunk a fizetési igény meghatározására, melynek egyik módja a statisztikák elemzése. Most a jelenleg elérhető statisztikai adatokat mutatjuk be a források megjelölésével, hogy később kétségbeesett álláskeresőinknek is alapul szolgálhasson.

 

Központi Statisztikai Hivatal (röviden KSH)

Az első és egyben a legtöbbször ajánlott forrás a KSH által készített statisztika a bruttó átlagkeresetekről. Az adatokat, melyek mindig az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva készülnek a www.ksh.hu/keresetek linken tudjuk elérni. A statisztikák főként a bruttó átlagkereset (legfrissebb adatok szerint 234 000 forint) alakulását mutatják meg a vállalati és közszférában dolgozók között. Emellett további részletezést kaphatunk külön gazdasági ágazatokra lebontva, mint a pénzügyi, biztosítási tevékenység (497 100 forint), az információ és a kommunikáció (461 900 forint), energiaipar (416 600 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (140 500 forint), a vendéglátás (152 600 forint), valamint a mezőgazdaság, erdő-gazdálkodás és halászat (168 600 forint).
Előnye: átfogó képet kaphatunk a bruttó átlagkeresetről. Hátránya: az adatokba a felsővezetőktől az asszisztensig mindenki beletartozik, így nem tudjuk, hogy az adott pozíciónkban mennyi lehet egy átlagos fizetés.

Érdekes: Fizetési igény – Mi a helyes válasz?

Mennyitkeresel.hu

További forrásként szolgálhat nekünk bérigényünk meghatározásánál a Mennyit keresel oldala, ahol szektoronként nézhetjük meg a fizetési adatokat, plusz olvasgathatunk a fórum hozzászólóinak válaszai között is. Aki kíváncsi a külföldi bérekre, azoknak külön tetszeni fog az oldal ’Fizetések külföldön’ menüpontja. Ennek viszont egy hátulütője van, hogy ez szintén fórumoldalként szolgál, a jelenlegi 49 válaszadó hozzászólását olvashatjuk eltérő végzettség/tapasztalat/pozíció/munkavégzési hely szerint. Az oldal a www.mennyitkeresel.hu linken érhető el.
Előnye: egy helyen láthatóak a szektoronkénti adatok, ahol település és beosztás szerint képet kapunk az átlagos fizetésekről. Hátránya: hiányos adatszolgáltatás, nem minden szektorhoz érhetőek el adatok, valamint nem reprezentatív, nem tudni hány fő válaszai alapján készül el a statisztika.

A bérigények meghatározásához jó számolgatást, az álláskereséshez sikereket kíván,
Cvonline.hu csapata