Hogyan mondjunk bérigényt kristálygömb nélkül?

by | aug 22, 2014 | Karriertanácsok

diagram„Magyar és angol nyelvű szakmai önéletrajzát – a bérigény feltüntetésével -, a pelda@ceg.hu címre várjuk.”
Hányszor olvassuk ezt egy-egy pozíció leírásánál, jelentkezünk, majd ha hetekig, hónapokig nem jön válasz felmerül bennünk a kérdés: nem sokat, vagy netán túl keveset jelöltünk-e meg? 

Korábbi cikkünkben ötleteket adtunk a fizetési igény meghatározására, melynek egyik módja a statisztikák elemzése. Most a jelenleg elérhető statisztikai adatokat mutatjuk be a források megjelölésével, hogy később kétségbeesett álláskeresőinknek is alapul szolgálhasson.

 

Központi Statisztikai Hivatal (röviden KSH)

Az első és egyben a legtöbbször ajánlott forrás a KSH által készített statisztika a bruttó átlagkeresetekről. Az adatokat, melyek mindig az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva készülnek a www.ksh.hu/keresetek linken tudjuk elérni. A statisztikák főként a bruttó átlagkereset (legfrissebb adatok szerint 234 000 forint) alakulását mutatják meg a vállalati és közszférában dolgozók között. Emellett további részletezést kaphatunk külön gazdasági ágazatokra lebontva, mint a pénzügyi, biztosítási tevékenység (497 100 forint), az információ és a kommunikáció (461 900 forint), energiaipar (416 600 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás (140 500 forint), a vendéglátás (152 600 forint), valamint a mezőgazdaság, erdő-gazdálkodás és halászat (168 600 forint).
Előnye: átfogó képet kaphatunk a bruttó átlagkeresetről. Hátránya: az adatokba a felsővezetőktől az asszisztensig mindenki beletartozik, így nem tudjuk, hogy az adott pozíciónkban mennyi lehet egy átlagos fizetés.

Érdekes: Fizetési igény – Mi a helyes válasz?

Mennyitkeresel.hu

További forrásként szolgálhat nekünk bérigényünk meghatározásánál a Mennyit keresel oldala, ahol szektoronként nézhetjük meg a fizetési adatokat, plusz olvasgathatunk a fórum hozzászólóinak válaszai között is. Aki kíváncsi a külföldi bérekre, azoknak külön tetszeni fog az oldal ’Fizetések külföldön’ menüpontja. Ennek viszont egy hátulütője van, hogy ez szintén fórumoldalként szolgál, a jelenlegi 49 válaszadó hozzászólását olvashatjuk eltérő végzettség/tapasztalat/pozíció/munkavégzési hely szerint. Az oldal a www.mennyitkeresel.hu linken érhető el.
Előnye: egy helyen láthatóak a szektoronkénti adatok, ahol település és beosztás szerint képet kapunk az átlagos fizetésekről. Hátránya: hiányos adatszolgáltatás, nem minden szektorhoz érhetőek el adatok, valamint nem reprezentatív, nem tudni hány fő válaszai alapján készül el a statisztika.

A bérigények meghatározásához jó számolgatást, az álláskereséshez sikereket kíván,
Cvonline.hu csapata

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.