Erre számíthatnak a pályakezdő IT-sok a munkaerőpiacon

by | ápr 28, 2014 | Karriertanácsok

it-palyakezdokIT-s végzettséged van, de nem tudod, mire számíthatsz a munkaerő piacon? Ha pályakezdőként szeretnél egy jó munkahelyet találni, akkor ez az írás neked szól. Adunk pár tippet, hogyan tehetsz a HR-es kedvére, mi az, amit látni szeretnének.

Az IT pozíciók manapság elég kelendőek, több a betöltetlen állás, mint ahány IT szakember mozog a munkaerő piacon.  A releváns végzettséggel rendelkezők előnyben vannak a többi szakmához képest, hiszen kevés olyan foglalkozás akad, ahol a cégek arra várnak, mikor csaphatnak le a fiatal szakemberekre. Ennek ellenére a szabad állások zöme komoly szakmai felkészültséget kíván. Emiatt javasolni szoktuk a hallgatóknak, hogy próbáljanak meg már ez egyetemi éveik alatt találni egy olyan szakterületet, amely kiemelten érdekli őket, és erre specializálják tudásukat, mert ezzel nagyobb eséllyel tudnak majd elhelyezkedni.

Diákmunkát végeztem az egyetem alatt. Beleírhatom a CV-be?

Fontos kérdés, hogy az önéletrajzba bekerüljön-e olyan szakmai gyakorlat vagy diákmunka, ami nem illeszkedik a megpályázott pozícióhoz. A válasz természetesen igen. Az, hogy valaki az iskola mellett dolgozik, minden értelemben pozitív vonás.  Ez természetesen nem csak az IT területen végzettekre érvényes, minden szakma képviselőinek ezt szoktuk javasolni.

Mennyit kereshetek kezdő informatikai szakemberként?

A fizetési igény itt is szűk keresztmetszet. Az IT területen dolgozók fizetése is eltér (cégtől, régiótól függően) de egy pályakezdő kb. nettó 180.000 Forintot kap kézhez. A határ a csillagos ég, nem ritkák az egymilliós álomfizetések is. Ehhez természetesen jelentős gyakorlat szükséges, valamint olyan kompetenciák, melyekkel egy informatikai cégnél érvényesülni lehet.

it-palyakezdo-fizetes

A 2000-es években már nem a régi, introvertált hozzáállás a célravezető. Egyre több vállalat ismeri fel a csapatmunka fontosságát; ez egyaránt igaz a programozókra és a fejlesztőkre is. Mivel hiányszakmáról beszélünk, a cégek könnyebben rábólintanak egy magasabb elvárt bérre is, hiszen nekik is érdekük, hogy jó szakembert foglalkoztassanak. Ezek ellenére azt javaslom, hogy ne konkrét összeg szerepeljen a jelentkezésben, hanem sáv. Pl.: bruttó 200 ezer – bruttó 350 ezerig. Ha hozzátesszük, hogy az összeg alkuképes, nagyjából kivédhetjük az összes olyan problémát, amik a fizetési igény megadásánál fel szoktak merülni (túl sok, vagy túl kevés).

Van már önéletrajzom. Próbálkozhatok új formátumokkal?

Hazánkban is egyre terjed az úgynevezett gerilla önéletrajz. Ennek használatát egyelőre csak kreatív, vagy kreatív design-al kapcsolatos pályázatok esetén javasoljuk. Mivel még nem terjedt el ennek a fajta CV-nek a használata, sok cég nem szívesen kap gerilla önéletrajzot. Egyenlőre szokatlan a HR-esek előtt, nem értik, nem látják át. A vállalati kultúrákban is változás megy végbe, de ez lassú folyamat. Ezért az amerikai típusú önéletrajzot javasoljuk. Ennek a megírásához számos jó tanácsot olvashatsz a www.cvonline.hu weboldalon.

 

Kovács Tamás
HR tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.