Fél óra vasárnap és megváltozik az életed 1. rész

by | szept 12, 2014 | Karriertanácsok

gondolkodó férfiTervezünk vagy sem, mindenképp hatással vagyunk a saját produktivitásunkra és sikerességünkre.

Én a főiskolán hallottam először, hogy azok az emberek, akik rövid-, és hosszú távú célokat tűznek ki maguk elé, nagyobb arányban lesznek sikeresek, mint azok, akik tervek nélkül élnek a mának. Valóban. Hallani, olvasni olyan irigylésre méltó emberekről, akiknek sikerült megvalósítaniuk az álmukat és egyvalami mindegyikben közös: volt tervük.

Fő célok meghatározása

Lépésről lépésre… Mielőtt még elkezdenénk tervezni fontos meghatározni, hogy mit akarunk elérni? Elképzelések, életcélok, hosszú távú célok – fontos, hogy mindegyiket tisztázzuk magunkban. Ha ezek nincsenek meg, akkor csak a mának élünk, robotolunk egyik napról a másikra. És ez nem jó!
Lehet, hogy nehéz időt szakítani erre munkanapokon, ezért próbáljunk meg délutánonként, vagy hétvégén szánni rá egy fél-háromnegyed órát. Hosszútávon mindenképp megéri, hiszen értelmet nyer minden egyes tettünk, napi robotunk, és segít közelebb kerülni álmainkhoz.

ÉRDEKES: Tervezz! Ne csak keress, de találj is tudatosan állást!

Heti célok definiálása

Miután meghatároztuk a hosszú távú céljainkat, következhet annak hetekre való lebontása. Milyen projektcéljaink vannak?
Például ha az a hosszú távú célunk, hogy minél több ügyfelet tartsunk meg, akkor a heti célunk lehet a vásárlói vélemények, visszajelzések feltárása, vagy a proaktív vásárlók elérése, illetve a jelenlegi ügyfélszolgálati osztály munkájának elemzése. Ezek stratégiai része a vásárlói véleményekhez egy kérdőíves kutatás elkészítése, akcióterv készítése a vásárlók eléréséhez, valamint az ügyfelek megfigyelése, hogy miként fogadják az ügyfélszolgálat segítségét.

Sokak vannak azonban, akik nem irodai dolgozók, hanem a napi megélhetését küzdenek nap mint nap akár mosodában, akár építkezésen és még sorolhatnánk. Számukra ugyanolyan fontos és nagymértékű változást hozhat a tervezés. Ilyenkor például a hosszú távú célok között lehet egy magasabb pozícióba való jutás, egy másik szakma felé nyitás, más munkaadóhoz való kerülés, de bármi, ami jobb életkörülményeket teremthet. Természetesen a tervezés nem csak az élet egyik felére vonatkozik, ugyanígy lehet tervezni egy utazást, lakásvásárlást, családalapítást.

Napi célok definiálása

A heti célokat bontsuk le napokra! A korábbi példához visszatérve az első nap megkereshetnénk a legalkalmasabb helyet a kérdőíves felmérés lefolytatásához, elkészíthetnénk a kérdéseket, tesztelhetnénk azokat a munkatársainkon.
A második példára visszautalva megkérdezhetünk ismerősöket, utána olvashatunk az interneten, hogy egy magasabb pozíció milyen készségeket, szakmai tudást igényel. Ha már megtaláltuk, hogy miben kell fejlődnünk, akkor ahhoz később kereshetünk könyveket (sok már az interneten is elérhető), csoportokat, tanfolyamokat, amelyekkel képezni tudjuk magunkat céljaink elérése érdekében.

Határok létrehozása

A célok megvalósításához időre van szükség. Ezért osszuk fel időnket a mindennap elvégzendő feladatokra és célokra. Sajátítsunk ki a napból egy pár órát, amikor csak azokkal a célokkal és projektekkel foglalkozunk, amiket előre elterveztünk. A nap többi részében pedig foglalkozhatunk a munka során felmerülő egyéb feladatokkal, megválaszolandó kérdésekkel. Nem kérdéses, hogy mindkét (célok és napi munkamenet) terület fontos, azonban célszerű mindkettőre időt szakítani!

Tovább is van! Hamarosan folytatjuk a 2. résszel!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.