Külföldi munka – Mire számíthatunk Németországban?

by | okt 17, 2014 | Karriertanácsok

Rkraft logoMiben más a németországi munka? Mire készüljünk? Hogyan jussunk ki, és ott milyen lehetőségeink lesznek? Kihez forduljunk, ha segítségre van szükségünk, és milyen lehetőségeink vannak?

Németországban dolgozni nem új keletű dolog, sokan vannak már kint, és még mindig sokan szeretnének „kimenni dolgozni németbe”. A németek azonban szigorításokat terveznek a bevándorlókkal szemben. A rendes munkavállalókat érinti, hogy aki három hónap alatt nem talál munkát az országban, azt ki is utasíthatják. Persze ezek még csak tervek, sejtések, meg nem erősített információk, de ezért is érdemes már itthon megszervezni mindent, és úgy költözni külföldre, hogy már van állásunk, tervünk és biztonságosan kezdhetünk neki az új életnek.

A legnagyobb motiváció még mindig a magasabb fizetés valamint a nyelvtanulási szándék, hiszen Németországban még fizikai munkát is jobban megéri végezni. Habár a külföldi munkának oka lehet gyakran a tapasztalatszerzés célja, valamint a Magyarországban való csalódottság érzése. Felmérések alapján a magyarok fele vállalna munkát külföldön, ha lenne rá lehetősége.

Nyelvtudás a kulcs?

Egyre jobb német nyelvtudásra van szükség ahhoz, ha valaki szeretne Németországban dolgozni, legalábbis a mi kinti partnerünk, a SWISSPORT International földi kiszolgáló társaság munkalehetőségei már középfokú nyelvtudást igényelnek” – mondja Kovács Krisztián , az R-KRAFT munkaközvetítő cég ügyvezetője. Hozzáteszi: A reptéri munkát megelőzi egy három hetes képzés, mely németül zajlik és a munkavégzés során is szükség van a tiszta és érthető német nyelvű kommunikációra. A nyelvismeretet érdemes itthon frissíteni vagy megszerezni, erre is van opciónk, és indítunk mi is képzéseket ügyfeleinknek.

Az egyik legnehezebb dolog az önerőből való kijutás. El kell intézni az első havi fizetéshez szükséges papírokat, németországi bankszámlát kell nyitni, ki kell váltani az adószámot és egészségbiztosítási szerződést is kell kötnünk. A munkaerő-közvetítő cég ebben is segít.

Miben más a Németországi munka?

Csak a saját tapasztalataink alapján beszélhetek- kezdi Kovács Krisztián, aki szerint teljesen más mentalitásra kell számítani Németországban az általuk kínált repülőtéri állásokban, mint egy magyar fizikai munkás pozícióban. „Itt nagyon figyelnek a pihenőidők kiadására, és az arra kijelölt pihenőszobák felszereltségére. Mind a munkaruházat mind a munkafeltételek nyugati színvonalúak, valamint még a szabadnapokat is úgy adják ki, hogy az embernek egy hónapban egyszer legyen lehetősége és elég ideje hazautazni a családjához. Persze mindehhez pontosság, nagy munkabírás és fegyelem is szükséges. Itt elvárják, hogy túlteljesítsük a 100 százalékot, látniuk kell rajtunk, hogy szeretünk és akarunk is dolgozni.”

Hogyan tovább?

Van, aki csak egy időszakot szeretne kint tölteni, akad, aki nem is tervezi, hogy hazajön. Általában fél év után a család is követi a munkavállalókat. Akad olyan is, aki a szükséges nyelvismeret megszerzése után a korábbi szakmájába nyergel vissza, természetesen már egy olyan fizetésért, amit itthon jóval nehezebb lenne megkeresni.

Milyen problémák lehetnek?

Természetesen, amikor valaki kiköltözik, továbbra is szüksége lehet a hazai kapcsolatokra. „Nem engedjük el a ügyfeleink kezét. Akár fordításban, akár ügyintézésben, adóbevallásban kell a munkavállaló segítségére lennünk, széles szolgáltatási spektrumunk miatt erre is tudunk megoldást. Fontos megemlíteni, hogy az R-KRAFT-nál nincs közvetítői díj, és nem is velünk szerződik a munkavállaló az állásra. Viszont a későbbiekben is bármiben állunk rendelkezésükre.” – mondja az R-KRAFT ügyvezetője.

Németországban szeretnél dolgozni, de még nem találtad meg a számodra legmegfelelőbb munkahelyet? Nézz szét németországi állásajánlataink között, és valósítsd meg az álmaidat!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.