Mit viseljünk a munkahelyen, ha nincs kikötés?

by | aug 22, 2014 | Karriertanácsok

szines ruhak fogasonBizonyára a legtöbb olvasó találkozott már az üzleties megjelenés kifejezéssel és tudja is, hogy ez mit takar: ing, nyakkendő, öltöny, ellenkező nem esetén kosztüm, szoknya, harisnya. Na de mit viseljünk olyankor amikor ez nem kötelező, sőt, nincs előírás a viseletet illetően?

Fogas kérdés, főképp olyankor, amikor a sikeres felvételt követően a legelső napunknak indulnánk útnak az új helyen. Ráadásul ha alul-, vagy túlöltözve érkezünk, nem csak magunknak okozhatunk kényelmetlenséget, de a leendő kollégákban, felettesekben is ellenkezést válthatunk ki. Mit tehetünk azért, hogy a legjobbat mutassuk magunkból?

Merjünk kérdezni!

A legegyszerűbb módja a fentiek kiderítésének, ha megkérdezünk egy ott dolgozó ismerőst, barátot. Ha nem ismerünk ott senkit, akkor nyugodtan kérdezzük meg az interjúztatót, vagy a HR-es kollégát, netán leendő főnökünket. Bármennyire is furának tűnhet, két indokunk is van, amiért ez jó ötlet: egyrészt a megkérdezett kolléga még ha meg is mosolyog érte, értékelni fogja hogy érdekel minket ennyire a közösség és a vállalati kultúra, másrészről pedig jobb magabiztosan érkezni az új helyre, mintsem hogy az új információk feljegyzése helyett emiatt feszengjünk egész nap.

Vegyünk példát a főnökünkről!

Amíg egy vezérigazgatónak kötöttebb öltözködési előírásoknak kell megfelelnie, addig a leendő felettesünk viseletét alapul vehetjük. Abban az esetben, ha a főnökünk minden nap öltönyt visel, akkor nekünk sem célszerű koptatott farmerban és laza pólóban érkeznünk a munkahelyünkre. Ilyenkor legalább egy galléros felső és egy elegáns nadrág/szoknya ajánlott hozzá illő zárt cipővel. Ellenben ha főnökünk híve a flipflop (’lábujjközös’) papucsnak és a kapucnis felsőnek, akkor nyugodtan mi is öltözködjünk lazábban.

ÉRDEKES: Állásinterjú hőség idején – avagy mit NE vegyünk fel?

Egyet ne felejts el: érezd jól magad!

Nem, nem mehetünk mamuszban! Viszont bármennyire is kötöttek vagy lazák az elvárások, fontos szem előtt tartani, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben! Még akkor is ha a vállalati kultúra a farmert épphogy engedélyezi, válasszunk olyan viseletet – akár színben, vagy anyagban akár szabásában – ami tükrözi a személyiségünket és ami kifejez minket. Végső soron senkinek sem jó, ha feszengünk az öltözékünk miatt, vagy ha a partnerrel agresszíven kommunikálunk, mert épp szorít a gatyanadrág!

Vedd figyelembe a vállalati kultúrát!

A vállalati kultúra megállapítása majdhogy nem olyan nehéz feladat, mint az öltözködés megválasztása. Ámbár ha az előbbiről tudomást szerzünk, akkor az utóbbival is könnyebb dolgunk lesz. Amennyiben olyan vállalatnál sikerül elhelyezkednünk ahol értékelik a kreativitást és a nyitottak az új ötletekre, akkor valószínűleg a mindennapi viselet is kötetlenebb. Viszont ha egy közismerten vaskalapos, ellentmondást nem tűrő céghez kerülünk, akkor célszerűbb inkább formális öltözetben megjelenni.

Mérjük fel a terepet!

Ha nem akarunk hibázni, akkor a legegyszerűbb, ha az első munkanapon úgy jelenünk meg mintha csak interjúra mennénk. Amennyiben az interjú előtt vagy után van lehetőségünk, nézzünk krül, figyeljük meg hogyan vannak felöltözve az alkalmazottak! Ha erre nem lenne lehetőségünk, akkor érdemes átböngészni a vállalat weboldalát, esetleg Facebook oldalát, hátha találunk néhány fotót az irodában dolgozókról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.