Pályamódosítás? Így növeld esélyeidet a jelentkezésnél

by | jún 19, 2014 | Karriertanácsok

A 2008-as pénzügyi válság óta a munkaerő piac is teljes átalakuláson ment keresztül. Munkánk során számos olyan emberrel találkozunk, aki szeretne váltani, de nem csak munkahelyet, hanem szakmai területet is. A 2000-es évek előtt e pályamódosítás talán egyszerűbb volt, mint manapság.

Minden pozícióhoz elsősorban tapasztalat kell, ennek hiányában interjúra kevesebb eséllyel kerülhet sor. A kérdés; hogyan lehet ezt az akadályt legyűrni, és esetleg szakmai háttér nélkül szakterületet váltani.

palyamodositas-2

Képezd magad!

E nélkül sajnos nem megy. Amikor már tudod, hogy mire szeretnél váltani, keress olyan kurzusokat, akár felsőoktatási intézményt, amivel a megfelelő képesítést meg tudod szerezni. Munka mellett ez bizony nagyon nehéz. De ha elhatároztad magad, meg kell ezt lépned.

ÉRDEKES: Mikor érdemes visszaülni az iskolapadba?

Légy újra gyakornok

A jelenlegi szakmádban biztosan elértél egy pozíciót, amiből visszafelé lépni bizony nem kellemes. El kell fogadnod, hogy ha új szakterületet választasz, ott bizony mindent elölről kell kezdened, hiszen minden foglalkozás így működik. Le kell gyűrnöd az egódat ahhoz, hogy ez sikerüljön.

Keress, keress, keress!

Nem árulok zsákba macskát, nehéz lesz olyan helyet találni, ahová felvesznek majd releváns tapasztalat nélkül. Ezen a helyzeten javít kicsit, ha megteszed azt, amit az első pontban leírtam. Ahhoz, hogy be tudj kerülni egy olyan helyre, ahol elkezdheted az új szakmát, rengeteg jelentkezést kell majd elküldened, és már ebben meg kell győznöd a munkáltatót, hogy veled bizony érdemes számolni.

Alakítsd át az önéletrajzodat

Abban az esetben, ha például HR területről szeretnél a marketing irányába mozdulni, akkor a CV-dben azokat a tapasztalataidat, ismereteidet kell kiemelned, amik kötődnek az új, választott területhez. Manapság a HR és a marketing egyre közelebb kerül egymáshoz, tehát a CV megírásakor inkább a HR vonal marketing részeire kell koncentrálni.

Légy magabiztos és meggyőző

Amikor sor kerül az interjúra, fel fogják tenni a kérdést, hogy miért váltanál szakterületet. Erre a kérdésre kész válasszal kell, hogy érkezz. Tényekkel is alá kell támasztanod majd, hogy miért tudnál helyt állni az új területen.

ÉRDEKES: Stresszinterjú – Mire számíthatsz?

Ha ezeknek az apróságoknak eleget teszel, meg tudod növelni az esélyeidet arra, hogy váltani tudj. De fel kell készülnöd arra, hogy nem lesz könnyű, hiszen elég nagy fába vágod a fejszédet. Kitartással és akarattal sikerülni fog és eléred az álom pozíciót.

Kovács Tamás
HR tanácsadó

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.