5 nagy hiba az önéletrajz szerkesztésében

by | jún 13, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

oneleletrajz-szerkesztes1A legtöbb munkaadó lelkes jelentkezős önéletrajzának áradatát kapja a meghirdetett pozíciókra. A verseny tehát nagy, nem mindegy, hogy milyen önéletrajzot adunk ki a kezünkből.

 

Ez az első kép rólunk, itt olvashatók a lényeges információk, amiknek meg kell győzniük az olvasót arról, hogy érdemes ránk egy személyes találkozó erejéig is időt szánni. Éppen ezért el kell találnunk az egyensúlyt és ismernünk kell azokat a tipikus hibákat, amiket mindenképpen el kell kerülnünk. Lássuk most azt az 5 tipikus szerkesztési hibát, amit mindenképpen el kell kerülnünk, amikor önéletrajzunkat állítjuk össze egy állás megpályázásához.

 

Nem egyértelmű célok

Az önéletrajznak mindenképpen egyértelműen mutatnia kell, hogy mi a kapcsolat képességeink, tapasztalataink és a meghirdetett állás között. Magyarul meg kell felelnie az önéletrajznak a munkával kapcsolatos elvárásoknak. Ha olyan önéletrajzot adunk le a jelentkezésre, ami nem illik bele a cég elvárásaiba, nem testreszabott, hanem csak egy sablon önéletrajz, akkor ne is gondoljunk arra, hogy versenybe szállhatunk a pozícióért. Mutassuk meg, hogy miért mi vagyunk a legjobbak, miért válasszanak minket.

 ÉRDEKES:  Hibás önéletrajz – A kukában végzi?

Miért voltunk felelősek munkánk során?

Hagyjuk a sablonos elemeket. Ne ködösítsünk a korábbi tapasztalatokkal kapcsolatban. Nem keltjük fel az érdeklődést, ha általános feladatokat sorolunk fel olyan felvezetéssel, hogy „munkám során felelős voltam…”. Az önéletrajz nem egy teendő lista, ahol felsoroljuk, hogy miket tettünk le eddig az asztalra, de közben nincsen a szavak mögött kézzelfogható, használható tapasztalat. A hangsúly a használhatóságon van. Használható tudásra van a munkaadóknak szüksége, ezért önéletrajzunkban biztosítsuk a munkaadót arról, hogy hasznos munkaerőnek számítunk a piacon.

oneletrajzhibak

Gyengén felépített

Az önéletrajzban feltüntetett adatok legyen fontossági sorrendben feltüntetve, hogy az olvasó is lássa, hogy milyen íve van eddigi karrierünknek. Ne olyan információkkal kezdjük tehát, mint a hobbik.

A munkatapasztalatoknál a pozíció megnevezése sokkal fontosabb, mint a dátum. Ha frissdiplomások vagyunk és csupán elenyésző munkatapasztalattal rendelkezünk, akkor vegyük előre a végzettséget, fektessük arra a hangsúlyt, más esetben vegyük a munkatapasztalatok után, és nem kell feltétlenül hosszasan részleteznünk. Ha nem könnyű az önéletrajzból kibogarászni a kulcsfontosságú információkat, akkor azzal saját esélyeinken ronthatunk.

 

Túl nagy hangsúlyt fektetni a régi munkatapasztalatokra

Ha nagyon visszanyúlunk a gyökerekhez – diákmunkák az egyetem alatt, kezdeti, szakmán kívüli szárnypróbálgatások -, akkor azzal a hangsúly elterelődhet a lényegről.

ÉRDEKES: Így válassz önéletrajz-típust!

Ha a megpályázott pozícióhoz nincsen szorosabban köze a régi munkatapasztalatokhoz, akkor hagyjuk el őket. Fontos szem előtt tartani, hogy a friss és releváns munkatapasztalatok keltik fel leginkább a munkaadók érdeklődését.

Nézzük át figyelmesen az álláshirdetést, mert ott fellelhető kulcsszavakat fogják leendő munkaadóink is keresni az önéletrajzokban.

 

Elsikkadó, fontos képességek

Hangsúlyozzuk azokat a fontos képességeket, amik kiemelkedővé tesznek minket! A cél az, hogy megmutassuk mindazokat az előnyöket, amik alkalmassá tesznek minket a pozíció betöltésére. Mutassuk meg, hogy mit tudunk nyújtani a vállalatnak, ne csak arról beszéljünk, hogy miért szeretnénk megkapni a munkát.

A munkaadók olyan embereket keresnek, akik képesek elvégezni a feladatukat, nem pedig olyanokat, akik csak az önéletrajzukat kívánják fényezni.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.