A motivációs levél nem a CV szöveges leírása!

by | nov 28, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

levelet író kézAz önéletrajzírásnál is nagyobb gondot jelent néha az álláskeresőknek a motivációs levél megírása. A héten ebben próbálok segítséget nyújtani.

Az álláspályázat megírása nemcsak az önéletrajz testreszabásából áll, mindazt, amit a CV-ben állítunk és az állást hirdető cégnek különösen fontos lehet, le kell írni egy levélben, amit nálunk tévesen motivációs levél, angol nyelvterületeken a sokkal kifejezőbb „cover letter”, azaz kísérőlevél néven emlegetnek. Tehát: a motivációs levél nem(csak) a motivációk kifejtéséről szól.

Ha az álláshirdetést figyelmesen elolvastad, az önéletrajzot úgy írtad meg, hogy valós választ adjon az álláshirdetésre, a kísérőleveled az utolsó lépés ahhoz, hogy az álláspályázatot olvasót megerősítsd abban, hogy veled találkoznia kell egy állásinterjún. Ne használj motivációs levél sablonokat! Rád kíváncsiak, nem arra, milyen letölthető sablont találtál jónak. Az sem megoldás, hogy a vázlatos CV-t novellaként leírod újra. A jó levél vázlata viszonylag egyszerű, ilyen tartalmú bekezdésekből álljon:

  1. Megszólítás (Ha nem tudjuk a címzett nevét, akkor maradjunk a Tisztelt Hölgyem/Uram! formulánál)
  2. Milyen álláshirdetésre, pozícióra jelentkezünk, hol találtuk a hirdetést? (ez azért is fontos, hogy tudja a hirdető, hogy hol érdemes hirdetnie)
  3. Miért jelentkezel? Leírhatod, x éve az adott szakterületen, pozícióban dolgozol, beszéled azt az idegennyelvet, amit ők kértek, pályakezdő itt érveljen maga mellett azzal, hogy milyen tanulmányokat végzett a témában, ami hasznos lehet a munkáltatónak. Ha a pozícióhoz illik, leírhatod, miről szól a szakdolgozatod, a kapcsolódó gyakornoki munkádról is írhatsz.
  4. Milyen készségeid vannak, amik az adott munkakörben jól jönnek? Az álláshirdetésben benne van, mit várnak, és mellé a saját tapasztalataid, tanulmányaid alapján tudhatod, mire lehet még szükség. Írj példákat! Valamely tulajdonságod hogyan segített megoldani egy összetettebb feladatot? A téged kötő titoktartási kötelezettségeidet tartsd be, csak olyasmiről beszélj, ami a jelenlegi vagy korábbi munkahelyed érdekeit nem sérti. Légy szerény, de határozott. Pl. „Úgy érzem, megbízhatóságommal hozzájárultam az ügyfeleink bizalmának elnyeréséhez”. És nem „megbízható vagyok”.

 1. Egyéb tudnivalók rólad, ha van: ha van valamilyen történet, esemény, családi állapot, nehéz helyzet állt elő az életedben, ami szükségszerűen befolyásolja a munkádat, erről írj ebben a részben. Tárgyilagosan, de tájékoztató módon. Pl. ha beteg gyermeked van, egyedülálló vagy, vagy fogyatékkal élőként is el tudod látni a munkakört, akkor arról írj, hogyan fogod összeegyeztetni ezt a munkával. Ez két dologra lehet jó: először is tájékoztatja a munkaadót, hogy rád számíthat, még akkor is, ha egyébként körülményeid nem feltétlenül a legideálisabbak. Másodszor akár felébresztheted az olvasóban az empátiát, segíteni akarást.Ugyanitt lehet megemlíteni ha hobbid, sporttevékenységet, érdeklődési köröd valamilyen módon hozzájárulhat a sikeres munkavégzéshez a megpályázott pozícióban.
 2. Végezetül fejezd ki reményedet, hogy megfelelőnek találnak, és állásinterjún is lehetőséget kaphatsz.
 3. Elköszönés: Üdvözlettel, Tisztelettel stb., majd aláírás, elérhetőségi adatok!, keltezés.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.