Cvonline.hu

Az önéletrajzírás titkos receptje

oneletrajz_250x250pxAz önéletrajzzal kapcsolatban számos cikkel találkozhatunk az interneten, de melyek azok a valóban hasznosítható dolgok, amikre oda kell figyelnünk?

Jelen cikkünkben azokra az apró, de annál fontosabb témákra szeretnénk felhívni a figyelmet, amellyel jelentősen megnövelhetjük önéletrajzunk sikerességét.

Ügyelj a helyesírásra!

Evidensnek tűnhet, mégis mindig előkerül. Az elütött karakterek, elvétett szóközök nem csak rosszul mutatnak az önéletrajzban, hanem azt sugallják, hogy a szerzőjük egy pontatlan ember, aki nem ügyel a részletekre. Ráadásul az önéletrajz is egyfajta munka, amivel dolgozik az ember – már csak amíg elkészíti – így ebből lehet következtetni a későbbi munkavégzés milyenségére is.

ÉRDEKES: A leggyakoribb hibák az önéletrajzban

Tipp: Többszöri átolvasásnál a szemünk hozzászokik a hibákhoz, ezért küldés előtt változtassunk a betűméreten és/vagy betűtípuson, mert a szokatlan helyzetben szemünk is éberebben figyel! Amint kijavítottuk a hibákat visszamódosíthatunk mindent az eredeti formájára. Emellett érdemes megkérni ismerősöket, rokonokat is hogy olvassák át nekünk az önéletrajzunkat, ez egyben arra is jó, hogy új benyomásokat és ötleteket szerezzünk!

Tűnj ki a tömegből – légy egyedi!

A munkanélküliség növekedésével egy-egy pozícióra százasával érkezhetnek pályázatok. Emiatt is kerül manapság előtérbe az individuum, vagyis az egyén maga. Az interneten elérhető önéletrajz-sablonokat a HR-esek is ismerik, ezért jó, ha a sablon kitöltésén túl időt szakítunk az önéletrajzunk – hiszen mint a neve is jelzi a saját életünket mutatjuk meg benne – megformázására, egyedivé tételére.

Tipp: Fektessünk be egy professzionális portrékép készíttetésébe, amelyet az önéletrajz mellett akár a LinkedIn profiloldalunkon is felhasználhatunk! Változtathatunk a betűtípuson, a színeken hogy jól tagoltabb és átláthatóbb legyen a CV. Ellenben itt is törekedjünk a kevesebb néha több elvre, hacsak nem egy kreatív munkatársi állásra pályázunk!

Irányítsd a HR-es szemét!

A túl sok jelentkező és az időhiány miatt sokszor nagyon kevés idő jut egy álláskereső pályázati anyagának áttekintésére. Éppen ezért fontos, hogy megkönnyítsük a kiválasztási szakemberek dolgát.

Tipp: Használjunk kiemelést akár színnel, akár a szöveg félkövérré formázásával! Hívjuk rá a figyelmet például egy korábbi munkakörünkre, vagy egy szakmai tanfolyamra akár programismeretre – olyanokra amelyek relevánsak lehetnek a jövőbeni pozíció szempontjából és amelyekkel szintén kitűnhetünk a többi jelentkező közül!

Légy konkrét!

A munkatapasztalaton és iskolai végzettségen túl jó, ha az önéletrajzunkban feltüntetjük a fontosabb készségeinket is. Legtöbbször azonban ezek annyira általános és agyonhasznált szavak lesznek, mint a „megbízható”, „keményen dolgozó” és „csapatjátékos”.

Tipp: Gondoljuk át, hogy az adott pozíció milyen készségeket kíván meg és ahhoz mérten próbáljunk meg konkrét képességeket feltüntetni – persze olyat, ami valóban igaz ránk! Ügyfélszolgálati munkánál ilyen lehet például a tárgyalási készség, a hatékony ügyfélkezelés, a prezentációs készségek, valamint a konfliktuskezelés.

ÉRDEKES: Magyar nyelvű önéletrajz minta – Ellenőrző listával

Megosztás:

Advertisement