Így válassz önéletrajz-típust!

by | ápr 28, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

oneletrajz-tipusokMa már a legtöbb állásportálon, például a Cvonline.hu-n is vagy az álláskeresőket segítő weboldalakon számtalan önéletrajzmintát találhatunk. De melyiket mikor használjuk?

Amerikai típusú önéletrajz

Előnye: Nagyon elterjedt, a HR-esek számára is könnyen átlátható. A magyar cégek többségénél ez az elvárt jelentkezési forma. Jól tagolt, időrendben visszafelé halad, kitérhetünk benne a korábbi pozíciók részfeladataira is.

Hátránya: Sokan használják, ezért nehéz vele kitűnni a tömegből.

EUROPASS

Előnye: Az Európai Unióban meghirdetett, külföldi pozícióknál célszerű használni, ez ugyanis egy egységesített forma, amellyel a kompetenciáink, képességeink is könnyebben besorolhatók.

Hátránya: A formai elemek miatt túl sok kihasználatlan helyet hagyunk, ezzel túl hosszúvá, ezáltal nehezebben olvashatóvá és értelmezhetővé tesszük az önéletrajzunkat. A magyar pozícióknál nem érdemes használni, csak ha kifejezetten kérik.

Érdekes lehet: 4 tipikus hiba az önéletrajzban

cv-iras

 

Kreatív önéletrajz

Whatever…mondhatnánk. Olyan önéletrajzok tartoznak ide, melyek dizájnban nem sorolhatóak egyetlen általános önéletrajz típusba sem. Általában színesek, grafikai elemekkel tarkítottak, elrendezésük nem megszokott. Példákat ITT találsz!

Előnye: Felhívjuk magunkra a figyelmet, ezzel kitűnünk a jelentkezők tömegéből. Megmutathatjuk személyiségünket, kreativitásunkat. Így több esélyünk van, hogy behívjanak személyes interjúra.

Hátránya: Csak olyan pozícióknál ajánlott, ahol a kreativitás feltétel. A nem megfelelően felépített és elkészített kreatív önéletrajz visszatetszést is kelthet.

 

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!