Miért kell az önéletrajzot minden állásjelentkezéshez újraírni?

by | nov 21, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

billentyűzeten gépelő kézAz önéletrajzírás egyik fontos célja, hogy az olvasója állásinterjúra hívja a jelentkezőt, miután elolvasta az álláspályázati anyagot. Ezért az önéletrajzot úgy kell megírni, hogy elsősorban ezt a célt szolgálja, minden egyéb cél (szép legyen, kreatív legyen) csak ezután következhet.

Az önéletrajzírás folyamat, az állásjelentkezés pedig a folyamat utolsó lépése. Az álláskeresők többsége letölt egy előregyártott sablont, beleírja a saját adatait, szakmai információkat, és ezt az anyagot küldi mindenhová, de a várva várt eredmény nem érkezik meg. Azért nem, mert ez így csak egy vázlat, az önéletrajz olvasóit nem tájékoztatja az álláspályázat arról, hogy az adott jelentkező megfelelő-e arra a feladatra, amire az új kollégát keresik.

ÉRDEKES: 4 lépés a sikeres interjúhoz – infografika

Ha az önéletrajz első, vázlatos formáját úgy alakítjuk át minden egyes állásjelentkezéskor, hogy az álláshirdetésre válaszoljon, akkor sokkal hatékonyabb lehet az álláskeresésünk. Pl. ha az álláshirdetés beszerzőt keres, ahol a feladat a beszállítói kör meghatározása, és az álláskereső ilyen területen konkrét tapasztalatot tud felmutatni, pontosan le kell írnia, milyen tapasztalata van. Milyen piacon, iparágban, milyen beszállítókat, milyen módon értékelt, választott ki? Az kevés, ha pontosan leírja az álláshirdetésben szereplő feladatokat, mint saját tapasztalatát. Lehet, hogy ez így valós, lehet, hogy az önéletrajz olvasója másolásnak értékeli, és komolytalannak tartja majd. A konkrétumok minden esetben azt sugallják, hogy a jelentkező átgondolta, miről szól az álláshirdetésben leírt feladatkör, mérlegelte, el tudná-e végezni a feladatot, ezután jelentkezett.

Egy-egy adott pozíció minden vállalatnál másfajta feladatkört takar, ezért az általánosságokat minden esetben kerülni kell. Egy adminisztrációs munkakörnél a munkatapasztalatokban ne az szerepeljen, hogy „napi adminisztrációs feladatok ellátása”, hanem az, mik voltak ezek a feladatok. Nem, a „számlák kezelése, megrendelések felvitele” sem elég, mert ezek is mindenhol mást jelentenek. Milyen számlák, mit jelent a kezelés? Jóváhagyásra, kifizetésre előkészítés, könyvelésre előkészítés, a kifizetés maga? Export számla, import számla, rezsiszámla? A számla jogosságának ellenőrzése?

Ugyanez a szemlélet szükséges a készségek leírásánál is. Ha az álláshirdetésben proaktív, határozott kollégát keresnek, akkor erre válaszul nem elég a CV-ben azt leírni, hogy „Készségek: proaktivitás, határozottság”. Miben nyilvánult meg a proaktivitás? Ügyfélkeresésben, titkárságon a vezető napi munkájának szervezésében? Ezek olyan témák, amikre az önéletrajz mellé megírt motivációs levélben lehet konkrét példákat is leírni.

Álláskeresőként érdemes lehet az adott álláshirdetés kapcsán azt is végiggondolni, mi olyat adhatunk a hirdetőnek, amit konkrétan nem írt bele az álláshirdetésbe, mégis fontos és előnyös lehet. Egy területi képviselő, régióvezető számára előny lehet a helyismeret? Egy titkárságvezető dinamikus, proaktív személyisége mellett (ezt általában kéri az álláshirdetés), jó, ha rendszerető és empatikus? Igen, és ezeket fontos is leírni, motivációs levélben és önéletrajzban egyaránt.

Sokszor kérdés, hogy nem lesz-e ettől túl hosszú az önéletrajz? Nem, mert csak azokat a feladatokat, készségeket érdemes így kibontani, amikre az álláshirdetés szerint szükség van. A többi tapasztalat, készség megemlíthető felsorolásban is. Az ilyen szemlélettel megírt önéletrajzok, motivációs levelek értékét az adja, hogy pontosan tájékoztatja az olvasóját arról, hogy a jelentkező milyen tudással, tapasztalattal, készségekkel rendelkezik. A pontosan megadott információk birtokában pedig a toborzó, kiválasztó biztos lehet abban, hogy az a jelölt, akit állásinterjúra hív, megfelelhet a feladatra.

Szeptember óta nálunk már elegendő csak az önéletrajz megküldése a regisztrációhoz – Regisztráció önéletrajz feltöltéssel -, mellyel automatikusan az önéletrajzból kinyerhető adatokkal feltöltjük a jelentkezők profiloldalát is, mellyel így az már kereshetővé válik a vállalatok számára és esélyes lehetsz a meg nem hirdetett pozíciókra is.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.