Önéletrajz típusok – melyiket válaszd?

by | júl 18, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

gyengeseg-150Álláskeresők körében állandó kérdés, hogy milyen típusú CV-t szerkesszünk, illetve, hogy van-e hatékonyságbeli különbség az egyes változatok között.

Nos, igen van. Az álláskeresés módszerei, stratégiái folyamatosan változnak az aktuális trendeknek megfelelően.
A következőkben meg fogok vizsgálni néhány típust; előnyökkel és hátrányokkal együtt. Elöljáróban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy incsen biztos sablon vagy módszer. Érdemes folyamatosan foglalkozni ezzel a kérdéssel, változtatni, újítani, hogy még nagyobb eséllyel tudjunk pályázni egy-egy pozícióra.

1. Europass önéletrajz

A mai napig népszerű formula, amely könnyen elérhető és szerkeszthető online (europass.hu). Főleg a pályakezdők, valamint azok körében népszerű, akik régen nem kerestek állást. A tapasztalat az, hogy egyre kevésbé hatékony ez a típus. Túl sok olyan információt tartalmaz, ami nem lényeges, emiatt terjedelemben is hosszabb. A HR nem szereti a 2 oldalnál hosszabb CV-ket, illetve konkrét információkra kíváncsi. Erre egy egyszerű példa a nyelvtudás. Az egységes európai rendszer betűkkel és számokkal jelzi a tudás szintet, de ez gyakran nem tükrözi a valódi nyelvi képességeket. Egy szó mint száz, a mai helyzetet tekintve, nem ajánlom ezt a formátumot.

ÉRDEKES: Cikkek “Önéletrajz és motivációs levél” témában

2. Gerilla önéletrajz

Ez egy teljesen új, kreatív megoldást kínáló verzió. Nem a klasszikus formákra hagyatkozik, a tartalma is különbözik a többiétől. Főleg a személyes kompetenciákra, és a látványra helyezi a hangsúlyt. Jó az ötlet, hogy ilyen módszerrel is ki tudunk tűnni a számtalan önéletrajz tömegéből. Ugyanakkor Magyarországon ez a fajta CV most kezd elterjedni, és sokan; mind a munkakeresők mind a toborzók idegenkednek tőle. A kreatív, designnal kapcsolatos pozíciókra (pl.:grafikus, kreatív marketinges stb.) ajánlom. Sok olyan részletet lehet benne szerepeltetni, ami a hagyományos önéletrajz formákba nem fér bele. Az úgymond hagyományos szakmákban viszont kimondottan negatív hatást kelthet a jelentkezésnél (pl.: pénzügyi pozíciók, klasszikus sales, stb.).

3. Amerikai típusú önéletrajz

Szándékosan hagytam a végére ezt a változatot. A visszajelzések többsége azt mutatja, hogy mostanság ez a legnépszerűbb,leghatékonyabban használható minta. Főleg egyszerűségének és áttkeinthetőségének köszönheti, hogy ilyen széles körben elterjedt. Személy szerint én ezt ajánlom mindenkinek. Vázlatszerű, a terjedelme pont megfelelő (max. 2 oldal), és minden olyan szakmai információt tartalmaz, ami fontos lehet. Természetesen ennek is vannak változatai, de jóformán mindegy, hogy melyiket alkalmazzuk. A cvonline.hu oldalon találhat sablonokat a kedves olvasó. A jelentkezés során igazítsuk a tartalmát a megpályázott álláshoz, így biztosan a megfelelő információk jutnak el ahhoz, aki a Cv-ket szűri.

Fontos, hogy az álláskeresés során informálódjunk, hogy mik az aktuális trendek, szokások. Vezessünk táblázatot, hogy mikor, melyik céghez és milyen önéletrajzot küldünk. Ezzel egy idő után világossá válik, hogy melyik verzió működik nagyobb vagy éppen kisebb hatékonysággal.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.