Szavak melyeket jobb, ha kihagysz az önéletrajzból

by | szept 19, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

férfi kidobja a kezéből a papírokatKi ne gondolkodott volna már azokon a szavakon, amelyek leginkább jellemzik a munkastílusát, adottságait? Hisz már az álláshirdetésekben is csupa elvárás van készség szinten is, lássuk csak az alábbi példát:

elavarasok

 

 

 

 

 

 

Ahogy munkaadói oldalon is megjelentek az elvárások, úgy vált célszerűvé a főbb készségek önéletrajzban való feltüntetése is. Ezáltal a jelentkezésünket fogadó HR-es személy nem csak olyan tényadatokkal találkozik, mint például az iskolai végzettség, vagy a korábbi munkahelyek, hanem a személyiségünk, jellemünk egy-egy fő tulajdonságáról is képet kaphat.  Egy hátulütője van azonban ennek a felsorolásnak akkor, ha nagyon elcsépelt szavakat használunk önmagunk jellemzésére.

ÉRDEKES: Hogyan ne kozmetikázzuk az önéletrajzot

A LinkedIn egy új felmérése alapján a „felelősségteljes” a leggyakrabban előforduló szó az önéletrajzokban.  Ezzel letaszítva a „kreatív” jellemzőt, ami a tavalyi évek slágere volt. Na de nézzük az idei top 10-es listát, amelyeket jobb elkerülni:

  1. felelősségteljes
  2. stratégiai gondolkodásmód
  3. kreatív
  4. hatékony
  5. türelmes
  6. szakértő
  7. rendszerezett
  8. vezető személyiség
  9. innovatív szemléletű
  10. analitikus személyiség

A fentiek közül neked is szerepel egy, vagy néhány az önéletrajzodban? Nicole Williams, LinkedIn karriertanácsadó szerint „Ha úgy hangzol mint mindenki más, akkor elveszted a lehetőséget a többi, professzionális jelölttel szemben”. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy használjunk szinonimaszótárt a fentiek helyettesítésére, még ha az nem is tükrözi hűen az adott készséget.

Amennyiben tényleg a fentiek a legjellemzőbbek rád (és relevánsak a megpályázni kívánt pozíció szempontjából), akkor  a tanácsadó javaslata, hogy különböztessük meg magunkat a többi pályázótól konkrét példák feltüntetésével, amelyekből kitűnik, hogy – a leggyakoribb szónál maradva – felelősségteljesek vagyunk.