Szavak melyeket jobb, ha kihagysz az önéletrajzból

by | szept 19, 2014 | Önéletrajz és motivációs levél

férfi kidobja a kezéből a papírokatKi ne gondolkodott volna már azokon a szavakon, amelyek leginkább jellemzik a munkastílusát, adottságait? Hisz már az álláshirdetésekben is csupa elvárás van készség szinten is, lássuk csak az alábbi példát:

elavarasok

 

 

 

 

 

 

Ahogy munkaadói oldalon is megjelentek az elvárások, úgy vált célszerűvé a főbb készségek önéletrajzban való feltüntetése is. Ezáltal a jelentkezésünket fogadó HR-es személy nem csak olyan tényadatokkal találkozik, mint például az iskolai végzettség, vagy a korábbi munkahelyek, hanem a személyiségünk, jellemünk egy-egy fő tulajdonságáról is képet kaphat.  Egy hátulütője van azonban ennek a felsorolásnak akkor, ha nagyon elcsépelt szavakat használunk önmagunk jellemzésére.

ÉRDEKES: Hogyan ne kozmetikázzuk az önéletrajzot

A LinkedIn egy új felmérése alapján a „felelősségteljes” a leggyakrabban előforduló szó az önéletrajzokban.  Ezzel letaszítva a „kreatív” jellemzőt, ami a tavalyi évek slágere volt. Na de nézzük az idei top 10-es listát, amelyeket jobb elkerülni:

  1. felelősségteljes
  2. stratégiai gondolkodásmód
  3. kreatív
  4. hatékony
  5. türelmes
  6. szakértő
  7. rendszerezett
  8. vezető személyiség
  9. innovatív szemléletű
  10. analitikus személyiség

A fentiek közül neked is szerepel egy, vagy néhány az önéletrajzodban? Nicole Williams, LinkedIn karriertanácsadó szerint „Ha úgy hangzol mint mindenki más, akkor elveszted a lehetőséget a többi, professzionális jelölttel szemben”. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy használjunk szinonimaszótárt a fentiek helyettesítésére, még ha az nem is tükrözi hűen az adott készséget.

Amennyiben tényleg a fentiek a legjellemzőbbek rád (és relevánsak a megpályázni kívánt pozíció szempontjából), akkor  a tanácsadó javaslata, hogy különböztessük meg magunkat a többi pályázótól konkrét példák feltüntetésével, amelyekből kitűnik, hogy – a leggyakoribb szónál maradva – felelősségteljesek vagyunk.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.