Hogyan pályázzunk meg egy állást cégen belül?

by | márc 20, 2015 | Álláskeresési tippek

sétáló dolgozókNagyobb cégeknél szokásos eljárás, hogy egy-egy pozíciót cégen belül hirdetnek meg. Jó lehetőség ez minden munkavállalónak, aki a jelenlegi pozíciójából tovább- vagy feljebb lépne. A belső álláspályázat szabályai ilyenkor kissé eltérnek a „klasszikus” álláskereséstől.

1. Álláspályázat írása

A cég HR-esei már ismerik az önéletrajzod, de az is lehet, hogy többéves példány van náluk, amit még a céghez belépésedkor kértek tőled. Ezért az önéletrajzod frissítsd, az azóta megszerzett tapasztalatokat, céges belső kapcsolatrendszeredet írd le. Pl. előny lehet, ha az új pozíció olyan csapatban van, akikkel napi szinten együtt dolgozol a jelenlegi pozíciódból.

 

Fontos a motiváció: miért akarod a jelenlegi helyedet egy másikra cserélni? Erre olyan válaszokat kell megfogalmazni, ami nem hat negatívan. Nem panaszkodhatsz arra, hogy unalmas a munkád, nem jössz ki a főnökkel, mert ha esetleg nem te nyered a pozíciót, a jövőben ezek kellemetlenül érintenek. Jó motiváció lehet a feljebblépés, a friss végzettségedhez jobban passzoló pozíció, vagy a sokéves tapasztalat a cégednél, ami alapján jól látod a folyamatokat. Az, hogy a megpályázott pozíció magasabb, mint a jelenlegi, és fontos lenne a karriered szempontjából, szintén vállalható érv, de bánj vele óvatosan: ne sugalld semmilyen módon, hogy a jelenlegi pozícióddal nem vagy elégedett.

Jó lehetőség a belső pályázat, ha egy alacsonyabb pozíciót vállaltál a cégnél, mert szükséged volt a bevételre, de a végzettséged, nyelvtudásod, régebbi tapasztalataid alapján alkalmas lennél a meghirdetett pozícióra. (Láttam ilyen pozitív példákat: pl. raktáros fizikai munkás, akinek egyébként közgazdász diplomája volt, marketinges területen kapott állást, egy másik cégnél egy szerelő a cég egy új üzletágát építhette fel, mert tudása, végzettsége alkalmassá tette erre.)

2. Vedd komolyan!

Nagy hiba az ilyen állásokat félvállról kezelni, mondván „úgyis ismernek, évek óta itt vagyok, megérdemlem”. Az ilyen pozíciókra is többen pályáznak, itt is verseny van!

3. Ugyanúgy meg kell felelni, mint külső álláskeresésnél!

A cégkultúrának már megfeleltél egyszer, a HR-esek kérdése ilyenkor az, hogy az új pozícióra megfelelsz-e? Ezért az új pozícióhoz szükséges meglévő készségeidet, tudásodat, tapasztalatodat ugyanolyan pontosan és részletesen le kell írni, mint külső álláspályázatban. Állásinterjúra is készülni kell, főleg a szakterületből, az adott részleg folyamataiból.

4. A jelenlegi főnököddel beszéld meg!

Kellemetlen meglepetésként érheti, ha a tudta nélkül pályázol, és ez sértő is lehet rá nézve. Ezért beszéld meg vele őszintén, miért szeretnéd megpályázni ezt a pozíciót, és még az is lehet, hogy támogat benne, segít a pályázat összeállításában, tanácsokkal lát el, jó referenciával segíti a jelentkezésed.

5. Egyszerre csak egy pozícióra pályázz!

Ha több pozíciót hirdetnek, azok közül valószínűleg lesz egy, amire kifejezetten jó motivációs és egyéb érveket tudsz összeállítani. Érdemes minden szóbajöhető pozíciónál végignézni, mivel érvelnél magad mellett. Ahová a legerősebb pályázati anyagot tudod összeállítani, azt kell megpályázni! Ha bizonytalan vagy, esetleg a jelenlegi főnöködtől is kérhetsz tanácsot.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.