Hogyan segíthet a családja az álláskeresőnek?

by | nov 19, 2015 | Álláskeresési tippek

Hogyan-segithet-a-csaladja_150x150Az álláskeresőnek az ismerősök, barátok azzal tudnak segíteni, ha nyitott szemmel járnak, és ha alkalmas állást látnak, értesítik az álláskeresőt és/vagy beajánlják őt az adott állásba.

A közvetlen családtagoktól leginkább lelki támogatásra van szükség ahhoz, hogy az álláskereső sikeres legyen az álláskeresésben, gyorsabban találjon új munkát. Az álláskeresés sok kudarccal, nehézséggel járó feladat, ezért fontos, hogy az álláskereső akarata, lelkesedése ne törjön meg a nyomás alatt.

A kudarckerülés érdekében sok álláskereső hajlamos arra, hogy háztartási vagy egyéb ház körüli teendőkkel, elmaradt hivatalos ügyintézésekkel töltse ki a szabadidejét, ez pedig további problémákat okoz. Ha nem adott be állásjelentkezéseket tömegesen, akkor nem lesz eredmény, állásinterjúra sem hívják, és persze állást sem talál. Ezért fontos, hogy a családtagok is úgy kezeljék az álláskeresést, mint rendes, napi 8 órás munkát – mert valójában ez történik. Az álláskereső munkája az álláskeresés.

ÉRDEKES: Egy aktív álláskereső napi munkái

Fontos, hogy az álláskereső ne veszítse el az önbizalmát, a magában vetett hitét. Ha lehet, járjon el álláskereső rendezvényekre, álláskereső klubokba, állásbörzékre.

A sikeres lelki támogatás kulcsa a pozitív légkör. Nemcsak az álláskereső pozitív hozzáállása szükséges a sikerhez, hanem a családtagoké is. Biztatással lehet enyhíteni az állásinterjú előtti izgalmat, szorongást, a kudarcokban pedig kifejezetten fontos a megértés, és annak kifejezése, hogy továbbra is hiszünk az álláskereső hamarosan bekövetkező sikerében. Ezt a támogató közeget előző állás elvesztésétől folyamatosan fenn kell tartani. Mivel egy hosszabb álláskeresés utána a próbaidő is különös stresszt okoz a frissen munkába állt álláskeresőnek, a család támogatása ne csak az állás elnyeréséig tartson. Utána is fontos, hogy a napi munkában helyt tudjon állni úgy, hogy sok tanulnivaló vár rá, és folyamatos teljesítménykényszert fog érezni, bármennyire kiegyensúlyozott személyiség is.

Egy hosszú álláskeresési fázis esetén fontos, hogy az álláskeresőnek csak olyan alternatívát kínáljon a család, amivel mindannyian együtt tudnak majd élni. Pl. ha a családfő külföldi munkavállalása mellett döntenek, akkor az magában hordozza az itthon maradt családtagok életvitelének megváltozását is. Belföldi költözés esetén szintén minden családtag érintetté válik, egy ingázással járó munkahely vállalása pedig szintén másfajta szervezést igényel a család mindennapjaiban, mint ami azelőtt megszoktak. Ha az álláskeresés megkönnyítésére továbbképzés vagy szakterületváltás mellett dönt az álláskereső, ennek kihatásait is mérlegelni kell, és az egész családnak el kell fogadnia.

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

A családtagok néha teljes jó szándékuk mellett is sokat tudnak ártani az álláskereső önbecsülésének. Tudatosan kell arra figyelnie minden családtagnak, hogy nem most ajánljanak megoldásként az álláskeresőnek radikális változásokat, pl. fogyókúrát, megújulást a külsejében. Erre megint külön koncentrálni kell, és az álláskereséssel járó kudarcok mellé még egy újabb stresszforrás és teljesítményt igénylő feladat vállalása újabb nyomást jelent.

Tipikus példa az is, hogy nagyobb volumenű otthoni munkát, pl. lakásfelújítást terveznek az álláskeresési időszakra, ez nemcsak stressz-szintet emel, de anyagilag is megterhelő egy olyan időszakban, amikor az anyagi helyzet amúgy is bizonytalanná válik. Az állás elvesztésekor egy többhónapos tevékenységet tervezni azt jelenti, hogy arra számít a család, hogy több hónapig biztosan nem talál állást az álláskereső, ami bizalmatlanságot sugall, és nem támogató környezetet teremt.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.