Így írj ütős Cover Letter-t

by | jún 5, 2015 | Álláskeresési tippek

A munkaadók nem fognak alkalmas Hogyan-irjunk-utos-Cover-Letter-t_150x150jelöltként tekinteni rád, ha nem tűnsz eléggé képzettnek már az első pillantásra. Ez az első pillantás pedig az, amit a motivációs leveledre vetnek. Ha ez nem elég ütős, akkor nem hívnak be az interjúra.

1. Tedd ki a képességeidet az ablakba

Annak érdekében, hogy felfigyeljenek rád és átjuss a szűrés első körén, kifejezetten az adott álláshirdetésre kell reagálnod, ehhez kell igazítanod a képességeidet. Fogd a kiírást és írj egy listát arról, hogy a munkaadó pontosan milyen elvárásokat fogalmazott meg. Aztán állítsd párba a saját készségeidet a kiírásban szereplőkkel és pontról pontra bizonyítsd, hogy rendelkezel mindazzal, ami az adott pozícióhoz nélkülözhetetlen.

2. Írd le az eredményeidet

Nagyon fontos, hogy a méretre igazítás mellett mindig írd le a konkrét az eredményeidet, amelyeket a korábbi munkahelyeden elértél. Ne feledd, a számok a barátaid, tehát írj minél több adatot a levélbe, hogy ezzel is növeld az interjú-meghívás esélyét.

ÉRDEKES: Cover Letter: a legsúlyosabb hibák

3. Szelektálj

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a bőség zavarába esnek, vagyis lehet, hogy karrierjük során már 4-5 különböző munkakört is betöltöttek és a tapasztalataikat mind-mind leírják a motivációs levélbe. Ez komoly hiba. A motivációs levélben szelektálnod kell! A kiírás legyen a sorvezetőd, csak arról írj, ami abban szerepel, tehát a cég szempontjából fontos.

4. Tömöríts

Lehet, hogy te vagy az adott terület legképzettebb és legjobb szakértője, aki akár könyvet is írhatna a tapasztalatairól. De ez most nem az a játék. A motivációs leveled nem lehet hosszabb 1 oldalnál! Csak arról írj, ami az adott pozíció szempontjából nélkülözhetetlen, a többit majd elmondod az interjún, vagy elmeséled majd az új kollégáidnak.

5. Next step –„Következő lépés”

Nagyon fontos, hogy hogyan fejezed be a leveledet. Legyen benne a jövő üzenete, vagyis a ’next step’, azaz a „következő lépés” lehetősége. Itt jelzed, hogy bár minden lényeges információt leírtál, még sokkal több lehetőség van benned, amiből az adott cég profitálhatna, az ő érdekük is hogy megismerjenek téged, te pedig bármikor kész vagy bemenni egy állásinterjúra, hogy ezt bebizonyítsd.

Példa: ’If there is any further information you require, please contact me. I look forward to hearing from you.’

Ha követed ezeket a pontokat, a munkáltató számára egyértelmű lesz, hogy mindenképp az alkalmas jelöltek között van a helyed.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner