Így írj ütős Cover Letter-t

by | jún 5, 2015 | Álláskeresési tippek

A munkaadók nem fognak alkalmas Hogyan-irjunk-utos-Cover-Letter-t_150x150jelöltként tekinteni rád, ha nem tűnsz eléggé képzettnek már az első pillantásra. Ez az első pillantás pedig az, amit a motivációs leveledre vetnek. Ha ez nem elég ütős, akkor nem hívnak be az interjúra.

1. Tedd ki a képességeidet az ablakba

Annak érdekében, hogy felfigyeljenek rád és átjuss a szűrés első körén, kifejezetten az adott álláshirdetésre kell reagálnod, ehhez kell igazítanod a képességeidet. Fogd a kiírást és írj egy listát arról, hogy a munkaadó pontosan milyen elvárásokat fogalmazott meg. Aztán állítsd párba a saját készségeidet a kiírásban szereplőkkel és pontról pontra bizonyítsd, hogy rendelkezel mindazzal, ami az adott pozícióhoz nélkülözhetetlen.

2. Írd le az eredményeidet

Nagyon fontos, hogy a méretre igazítás mellett mindig írd le a konkrét az eredményeidet, amelyeket a korábbi munkahelyeden elértél. Ne feledd, a számok a barátaid, tehát írj minél több adatot a levélbe, hogy ezzel is növeld az interjú-meghívás esélyét.

ÉRDEKES: Cover Letter: a legsúlyosabb hibák

3. Szelektálj

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a bőség zavarába esnek, vagyis lehet, hogy karrierjük során már 4-5 különböző munkakört is betöltöttek és a tapasztalataikat mind-mind leírják a motivációs levélbe. Ez komoly hiba. A motivációs levélben szelektálnod kell! A kiírás legyen a sorvezetőd, csak arról írj, ami abban szerepel, tehát a cég szempontjából fontos.

4. Tömöríts

Lehet, hogy te vagy az adott terület legképzettebb és legjobb szakértője, aki akár könyvet is írhatna a tapasztalatairól. De ez most nem az a játék. A motivációs leveled nem lehet hosszabb 1 oldalnál! Csak arról írj, ami az adott pozíció szempontjából nélkülözhetetlen, a többit majd elmondod az interjún, vagy elmeséled majd az új kollégáidnak.

5. Next step –„Következő lépés”

Nagyon fontos, hogy hogyan fejezed be a leveledet. Legyen benne a jövő üzenete, vagyis a ’next step’, azaz a „következő lépés” lehetősége. Itt jelzed, hogy bár minden lényeges információt leírtál, még sokkal több lehetőség van benned, amiből az adott cég profitálhatna, az ő érdekük is hogy megismerjenek téged, te pedig bármikor kész vagy bemenni egy állásinterjúra, hogy ezt bebizonyítsd.

Példa: ’If there is any further information you require, please contact me. I look forward to hearing from you.’

Ha követed ezeket a pontokat, a munkáltató számára egyértelmű lesz, hogy mindenképp az alkalmas jelöltek között van a helyed.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.