Karriergyilkos hozzáállások

by | okt 22, 2015 | Álláskeresési tippek

Karriergyilkos-hozzaallasok_150x150Azt már régóta tudjuk, hogy a hozzáálláson sok múlik, de néha pont a pozitív hozzáállás az, ami tönkreteszi az esélyeinket a sikeres álláskeresésben, illetve a későbbi karrierünkre is rossz hatással van.

Álláskereséskor a túlzott kudarckerülési törekvés, és a megfelelni vágyás mozgat szinte mindenkit, ez alakítja a hozzáállásunkat is. Érdemes figyelni arra, hogy ha túlzásokba esünk, többet ártunk magunknak, mint amennyi problémát megoldunk.

„Mindent elvállalok”

Ha elvállalsz olyan munkát, amit csak a fizetségért vállaltál, az kezdetnek jó döntés, de hosszú távon nem tesz jót veled. Érdemes jobb, megfelelőbb állást keresni, a már megszerzett, kompromisszumos állásból. Tudatában kell lenni annak, hogy ezt azért vállaltad, mert most ez biztosítja a megélhetést, de a hosszú távú célokért is dolgozni kell közben.

ÉRDEKES: Varázsszavak az állásinterjún

„Igen, elfogadom”

Rossz kompromisszumokat kötni néha kényszernek tűnik. Nagyon fontos, hogy ha ez megtörtént, tudd, hogy nem maradhatsz benne, és dolgozz a kilépésen. Félig bejelentett állás, „zsebbe” fizetés, valós munkaidőtől eltérő elszámolás mind olyasmi, amiben hosszútávon csak a munkavállaló járhat rosszul.

 

Saját erőforrások bevonása

Sokszor előfordul, hogy a cég érdekében az új dolgozó a saját eszközeit vonja be a munkába. Saját autó, saját laptop, csak hogy legyen munkája, fontos embernek tartsák a cégnél. Ennek azonban nincs realitása: ha a cég ezt nem ellentételezi, akkor valójában csak kihasználja az alkalmazottját.

„Ezt nem merem elvállalni”

Van, aki eljut állásinterjúra, megismeri a pozíciót, a leendő munkáltatóval megfelelnek egymásnak, mégis megretten a feladattól, elvárásoktól. Pedig a leendő munkáltató őt választaná, alkalmasnak tartja. Ilyenkor nem szabad megijedni a nehéznek tűnő feladattól: a munkáltatóval még egyszer őszintén át kell beszélni az elvárásokat, azt, hogy milyen teljesítményt, milyen fejlődést vár el, pl. a próbaidő végére, féléves munkaviszony után stb.

„Majd belejövök”

Néhány álláskereső a munkáltató megtévesztésével jut álláshoz. Túlzó tapasztalati hátteret mutat be, esetleg olyan tudást állít magáról, aminek nincs birtokában. A megtévesztett munkáltató állást ajánl, a megtévesztő álláskereső pedig szorongásban tölti munkanapjait, mert imposztorként bármikor elbukhat. Ha alapvető tapasztalatok, tudásanyag hiányzik (pl. megfelelő szintű nyelvtudás), akkor abba nem lehet „belejönni”. Ha kiderül, nemcsak a felmondás és újbóli álláskeresés problémájával lehet szembesülni, de egy nagyon rossz referencia is bekerül a nehezítő tényezők közé.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.