Készíts nyilvántartást állásjelentkezéseidről egyszerűen és olcsón!

by | nov 5, 2015 | Álláskeresési tippek

keszitsd nyilvantartast allasjelentkezeseidrol_150x150Ha az álláskeresést kellő mennyiségben végzed, sok-sok hirdetésre jelentkezel, utólag már nehéz visszaemlékezni, mikor, hová, milyen pozíciókra jelentkeztél, és mivel az önéletrajzokat az álláshirdetésre válaszolva írjuk, fontos lenne később is tudni, kinek milyen anyagot, milyen fizetési igényt küldtünk (mert akár ez is eltérő lehet).

Erre sokan excel táblát vezetnek, vagy külön mappát nyitnak a mailrendszerükben, de ez nem működik jól akkor, amikor felhívnak azzal, hogy „két hónapja beadott egy álláspályázatot hozzánk, tudnánk erről beszélgetni?”, és neked azonnal vissza kell tudni emlékezni a részletekre. Nincs idő a számítógépet bekapcsolni, ha pedig távol vagy a gépedtől, telefonbeszélgetés közben telefonon keresgélni végképp nincs lehetőség. Egyetlen jól bevált megoldás marad, egy egyszerű füzet.

Ebben az egy esetben tényleg a papíralapú megoldás a leghatékonyabb, bármilyen furcsának is tűnik. Ha egy buszon ülve ér a fontos hívás, egy füzetet fellapozni ott is könnyű.

Hogyan nézzen ki?

Bármilyen kisalakú, A5-ös iskolai füzet megteszi, én a kockást javaslom leginkább.

Egy adott állásjelentkezésről szóló információ 1 oldalra kerüljön, így lesz könnyű később visszakeresni, és így lesz könnyű további információkat hozzáírni. A beadás dátuma legyen a legelső információ, később ez fog segíteni a legkönnyebben: a régebbi jelentkezések a füzet elején lesznek, esetleg post-it-tel később havonta tehetsz bele könyvjelzőt.

blog_reklam

A dátum után kerüljön, hogy mit tudsz a hirdető cégről (jó esetben a nevét is!), pontosan hol találtad az álláshirdetést, és írd fel annak fő részleteit: mi volt a kiírt feladat, ki a kapcsolattartó, hová küldted az állásjelentkezésed, mit küldtél pontosan (fényképes vagy anélküli önéletrajz, motivációs levél, magyarul, idegennyelven), milyen fizetési igényt adtál meg, vagy adtál-e meg egyáltalán.) Ha elutasító válasz jött a jelentkezésedre, azt is írd majd fel, mert legalább tudod, hol vannak még esélyeid, melyek a „befejezettek”. Ha az elutasításban tettek egy halovány ígéretet (pl. „ha később Önnek megfelelő pozíciónk nyílik, felkeressük Önt), akkor azt is írd fel. Ha pár hónap múlva még aktuális az álláskeresésed, ezen ígéretek mentén érdemes felkeresni a cégeket újra: nyílt-e új lehetőség? Előfordult már, hogy a felvett kolléga próbaidőben nem vált be, és egy ilyen érdeklődő álláskeresőt vettek fel a helyére! Úgy gondolták, hogy ha valaki ennyire kézben tartja a jelentkezéseit, annak valóban fontos az állás, megérdemli a bizalmat.

Amikor egy-egy állásjelentkezés után állásinterjúra mész, az adott állásjelentkezés oldalán folytasd az „adminisztrációt”. Mikor, kinél voltál állásinterjún, ha van elérhetőséged az illetőhöz, azt is írd fel. A benyomásaidat is, a fontos kérdéseidre kapott válaszokat is, ha volt bértárgyalás, mire jutottatok, milyen juttatási csomagot ajánlottak. Hasznos lehet felírni, hogyan jutottál oda tömegközlekedéssel (főleg budapestieknek), vagy autósoknál hol parkoltál. Főleg hölgyeknek érdemes felírni, milyen ruhában volt, nehogy véletlenül ugyanabban jelenjen meg a következő állásinterjú körre.

ÉRDEKES: Szokatlan tippek az álláskeresés sikeréért

Ezt a füzetet mindig hordd magaddal, hogy bármikor fel tudd lapozni, ha kell. Ami itt le van írva, az elég egy telefonos reagáláshoz, következő interjú megbeszéléséhez stb.

Ezzel még nem értek véget adminisztrációs teendőid!

Az összes jelentkezésedet, önéletrajzodat praktikus elmenteni a számítógépedre, vagy online tárhelyre. Bevált módszer, hogy minden napra nyitsz egy külön mappát (pl. 20151105), benne almappákban az egyes jelentkezések. Ide mentsd az adott hirdetésre kiküldött önéletrajzot, motivációs levelet, a hirdetést magát másold ki szöveges fájlba, azt is mentsd el (a link nem elég, mert a lejáró hirdetések eltűnnek). Ha minden önéletrajzot az álláshirdetésreszabva küldtél, nincs két egyforma, és könnyen bele lehet keveredni már néhány jelentkezés után, hol mit emeltél ki. Így viszont ha behívnak interjúra, pontosan tudod, hogy mit küldtél, fel tudsz készülni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.