Ne fogadjunk meg minden tanácsot!

by | okt 16, 2015 | Álláskeresési tippek

Ne-fogadjunk-meg-minden-tanacsot_150x150Számos álláskeresést segítő oldallal és cikkel találkozhatunk ma már az interneten. Segítséget nyújtanak többek közt az önéletrajz kialakításával, szerkesztésével kapcsolatban, a motivációs levél megírásában, a bérigényünk kialakításában és magában az interjúra való felkészülésben is.

Fontos azonban tudni, hogy az interneten fellelhető tanácsokat sokszor érdemes mérlegelnünk, hiszen mind az életkorunktól, személyiségtípusunktól, szakmánktól függően nem lehet mindenkire általános érvényű megoldásokat kínálni. Továbbá nem elhanyagolható az sem, hogy az egyedinek számító dolgok is idővel sablonossá válhatnak.

ÉRDEKES: 7 tipp, amellyel csökkentheted az interjú előtti szorongást!

A Careerbuilder cikkét alapul véve lássuk, melyek azok a tanácsok, melyeket olykor érdemes figyelmen kívül hagynunk az álláskeresésünk során:

Jellemzők, készségek túlzott használata

A legnagyobb kihívás a CV írása során, hogy valamivel kitűnjünk a többiek közül. Egy általános tanács alapján sokszor javasolt, hogy használjunk figyelemfelkeltő kulcsszavakat mint például az „eredményorientált”, „proaktív”, „csapajátékos”, „problémamegoldó”, stb. amelyek azonban sokszor nem jelentenek semmit, ellentétes hatást érnek el a HR-es szemében. Sokkal fontosabb ezek feltüntetésénél, hogy megmutatkozzon az önéletrajzunkban, hogy mit értünk el a korábbi munkahelyeinken akár számadatokkal, de legfőképp egyenes, érhető nyelven kommunikálva.

Mindent a cégről

Előfordul néha, hogy az álláspályázó még az interjúra érkezve sem tudja, hogy pontosan mivel is foglalkozik a vállalat. Szerencsére ma már kevesebb ilyen helyzet alakul ki, azonban gondoltad volna, hogy a túl nagy tudás is hátrányos lehet?

Érdemes lehet megfogadni Julieanne O’Connor tanácsát, mely szerint készüljünk kevesebbet és érkezzünk magabiztosan, nyitott füllel és őszinte érdeklődéssel. Minél inkább a jelentkező személyisége kerül előtérve és minél inkább képesek meghallgatni az interjúztatót, annál kedvezőbb benyomást kelt majd a leendő munkáltatóban.

Minél több állást pályázzunk meg

A legtöbben egyetértenek a mennyiség helyett minőségi frázissal, azonban sokan elfelejtik ezt álláskeresőként. Noha a túlzott jelentkezés biztosan több állásinterjúra való behívást is eredményez, de ezeknek hány százaléka nem időpocsékolás? Bizonyosodjunk meg róla, hogy alaposan átolvastuk a munkaköri leírást, mielőtt elküldjük a jelentkezésünket!

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

Pozitívumként tüntessük fel a gyengeségeinket

A HR-esek szeretik az egyenes beszédet, mégis manapság nagyon gyakori, hogy a „Melyek az Ön gyengeségei” kérdésre a legtöbben pozitív képet próbálnak festeni a feltüntetett negatívumokból.
James Rice, a WikiJob maketingvezetője szerint szörnyű a fenti javaslat, mivel az interjúztató őszintén kíváncsi a jelölt hibáira és arra, hogyan tudott, vagy milyen lépéseket tesz azok leküzdésére. Ezért azok a válaszok mint hogy túl gyakran túlórázol, vagy hogy sajnos mindig a tökéletességre törekszel nem bizonyítják, hogy valódi önismerettel rendelkezel és nem mutatnak rólad valós képet.

Az álláskeresési tanácsok keresése és alkalmazása rendkívül sokat segíthet a sikeres álláskeresésben, de fontos, hogy ne fogadjunk el vakon minden tanácsot!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.