Nyáron nem lehet állást keresni?

by | aug 8, 2015 | Álláskeresési tippek

nyáron dolgozniEgy furcsa, önbeteljesítő kijelentés ez, ha nem kérdésként tesszük fel. Álláskeresők panaszkodnak nekem, hogy „nem történik semmi”, hiába pályáznak, válasz sem érkezik, pedig – általam is átnézve – jó álláspályázati anyagokat küldenek.

Esetleg érkezik válasz, közölve, hogy a nyári szabadságolások miatt szeptember második hetére várható továbblépés, érdemi válasz. Ezek után a kiválasztással, toborzással foglalkozó szakemberek internetes fórumain olvasom: nem érkeznek jelentkezések, így szinte lehetetlen megfelelő mennyiségű jelentkezőből kiválasztani a keresett munkatársat.

Hogy mi volt előbb, a „nemjelentkezés” vagy a „nemdöntés”, nem lehet megállapítani. Az, hogy a folyamat – a nyári uborkaszezon fennállása – megtörjön, mindkét oldaltól kíván lépéseket. Álláskeresői oldalról azt, hogy ezekben a nyáron feladott hirdetésekben is higgyenek: azért most hirdetik az állást, mert most kell az ember, de legalábbis a kiválasztás előkészítő lépéseit meg kell tenniük. Munkáltatói oldalról pedig biztosítani kell a szabadságolás alatt is a döntésképességet. Igenis jelentkezni kell, az uborkaszezon rossz kifogás egy állásjelentkezés kihagyásához.

ÉRDEKES: 5 álláskeresési szabály, amiket megszeghetsz!

A nyári álláskereséshez kapcsolódóan érdemes pár dolgot szem előtt tartani: a szintén uborkaszezon miatt hosszabbra nyúlt álláskeresési időszak alatt is szükség van valamilyen bevételre, érdemes alkalmi munkát keresni. A nyár szerencsére lehetőséget ad szezonális munkák vállalására, ezek közben is lehet keresni a vágyott állást. Ha van valamilyen bevétele az álláskeresőnek, máris kevésbé kétségbeejtő a tény, hogy lassabban megy az álláskeresés.

Az uborkaszezon rossz kifogás!

Állást keresni addig kell, amíg nem találunk, és folyamatosan, megszakítás nélkül. Nyáron akár jobbak is lehetnek az esélyeid egy jó álláspályázati anyaggal, mint máskor. Kevesebb a jelentkező, a kiválasztók minden egyes jelöltnek örülnek, a beküldött jelentkezéseket is alaposabban tudják átolvasni, mert több idejük van. Könnyebben el tudsz jutni állásinterjúra, ha épp meglévő állásból keresel állást, mert több szabad időpontja van az interjúztatóknak is. Az állásinterjún is több időd van kifejteni az érveidet magad mellett, mert nem olyan szoros az időbeosztásuk, mint máskor. Sokkal több esélyed van így állást találni, mintha az uborkaszezonra hivatkozva nem jelentkezel sehová nyáron. A kiválasztók számára egy-egy állás betöltése sürgős lehet nyáron is. Így az kapja meg az állást, aki az adott időpontban alkalmasnak látszik, nem fognak várni egy másik jelentkezőre, ha te megfelelő vagy.

A nyári álláspályázati anyagokat érdemes pár aktuális aprósággal kiegészíteni:

  • Mikor tudsz kezdeni? (ez az információ máskor is jól jön)
  • Milyen napokon, milyen időszakban vagy elérhető? (érthető, ha pl. strandra nem viszel telefont, de hasznos, ha tudják, mikor hívjanak, amikor tudnak is beszélni veled)
  • Ha elutazol, mikor térsz vissza, mikor tudsz állásinterjúra menni?

E-mailt olvass akkor is minden nap, ha nyaralni vagy, legalább esténként, vagy reggel egy fél órát szánj erre! Ha állással kapcsolatban kerestek meg, feltétlenül válaszolj, jelezd, hogy mikor leszel elérhető, mikor tudtok telefonon is beszélni. Ha munkaidőben kerülsz e-mailközelben, hívd fel, aki írt neked konkrét állás kapcsán. Érdemes lehet az állásértesítő hírleveleket is végignézni, hátha épp most hirdetnek neked való állást! Mentsd el magadnak az érdekes hirdetéseket, írd fel a jelentkezési határidőt, és amint tudod, add be a jelentkezésed!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.