Rend és harmónia a lelke a sikeres álláskeresésnek

by | dec 3, 2015 | Álláskeresési tippek

Rend-es-harmonia_150x150Mikor az állásinterjún a jó tulajdonságait soroltatják a jelentkezőkkel, mindenki precíz, rendszerető, megbízható. Persze ez mindig igaz, csak néha nem. Néha igenis rendetlenség marad az asztalon, elkésik a tárgyalásról, elront egy számítást, és rossz lesz a jelentés. Emberek vagyunk, hibázunk néha. Ez nem is baj, a munkáltató is tisztában van ezzel.

Amit viszont a munkáltató mindig elvár minden munkavállalójától, és mégis nagyon kevesekben van meg, az a kiszámíthatóság, a valódi rend, akár hívhatjuk harmóniának is. Mit tesz, ha hibázik? Ha késik a vonat, betelefonál, hogy késni fog, vagy megpróbál besunnyogni, hogy a főnök meg ne lássa? A sunyiság haladóbb verziójában távolról küld e-mailt valamilyen ügyben, hogy úgy nézzen ki, már az irodában dolgozik.

Pedig a kiszámíthatóság a legfontosabb lenne: ha a munkáltató tudja, hogy a munkavállalója hogyan kezeli a tévedéseit, a hibáit, akkor az sokat segít a döntésben. Legyenek konkrét történeteid erre, amiket elmesélhetsz érvként. Amikor a rossz tulajdonságokról, múltbeli kudarcokról kérdeznek az állásinterjún, azt azért teszik, hátha képet kapnak a problémakezelésed módjairól. Mert szinte az összes önéletrajz tartalmazza a jó problémamegoldást, mint készséget, a gyakorlatban ez alig látszik. Az ezt firtató kérdésekre a legrosszabb reakció a tiltakozás, ellenállás. Pl. ha megkérdezik, mit szoktál tenni, ha elkésel a munkából, tárgyalásról, arra rossz válasz, hogy „velem ilyen még nem fordult elő”. Mert előfordulhat még, akkor is, ha eddig nem történt meg.

ÉRDEKES: A legnagyobb hiba az önéletrajzban: általánosságban leírt munkatapasztalatok

Amikor arról beszélünk, hogy rend legyen a munkavállaló körül, azt minden élethelyzetében meg kell tudnia teremteni. A „zűrös” álláskereső esélytelen. Természetes, hogy állástalanként gondjai vannak, de hogyan kezeli ezeket? Anyagiakat, lelkieket. Kezeli egyáltalán, vagy csak sodródik? Az az ember, aki menedzseli az életét, lehet akármilyen reménytelennek tűnő helyzetben, a helyzete megváltozik, amint tudatosságot mutat a problémakezelésben. Néha felmerül állásinterjún a kérdés, hogy a tartós munkanélküliségét hogyan kezeli a jelölt? Erre a többség megsértődik, mert támadásnak érzi. Valójában azt szerette volna megtudni a kérdező, hogy kezelni a helyzetet tudatosan, és milyen megoldásokat talált. Például elmondhatja, hogy nem adja fel, folyamatosan pályázik állásokra, ez a lehetőséget most nagyon szeretné… és már lelkesedhet is az állásért. Érvelhet, miért való ez neki, mi olyan hasonló tevékenységet végzett, aminek a tapasztalatai ehhez is jól jönnének, és segítenék őt a gyors beilleszkedésben. Mert akármennyire is kétségbeejtő helyzetben van valaki, a legrosszabb hozzáállás a „már minden mindegy”. Ha a munkáltató ezt látja, abból nem lesz siker.

Sajnos, komoly előítélet a tartósan munkanélküliekkel szemben, hogy „már régen volt, hogy utoljára dolgoztak” ezért „nehezen fognak beilleszkedni”. Egy harmonikus személyiség, még ha bajban is van, kétségbe is van esve, azt fogja sugallni, hogy ő képes erre, hiszen akarja, de nem görcsösen, hanem meggyőződésből.

Hogyan érd el a lelki harmóniát nehéz helyzetben?

Akkor tudsz meggyőzni valakit – pl. arról, hogy veled jó dolgozni – ha erről te magad is meg vagy győződve. Egy-egy állásinterjúra ezért ezzel is fel kell készülni: az adott álláshoz kapcsolódó feladatokat tekintsd át, gondold végig, hol csináltál/tanultál hasonlókat, és hogy mennyire ment ez jól neked a múltban. Röviden: győzd meg magad is. Keresd meg az állás buktatóit, amiket majd a munkáltató is meg fog találni. Fel fogja vetni, hogy ez neked messze van, kényelmetlen lesz a bejárás. Győzd meg magad – majd őt – hogy nem lesz az. Pl. azzal, hogy utánajársz, hogy is fogsz bejárni. Vonattal, busszal?

A hosszú utazási időt jól ki tudod használni? Buktató lehet, hogy régen beszéltél idegennyelven, de nekik kelleni fog a napi munkához. Ugye, már idegennyelven olvasod a híreket a neten, elővetted a szakterületed szakmai szótárát, feliratkoztál idegennyelvű szakmai hírlevelekre, Linkedin csoportokban társalogsz? Ezt mind el lehet mondani, ezzel pedig azt mutatod: te erre az állásra ennyire tudatosan készülsz.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.