Munkajog: táppénz alatti felmondás

by | szept 18, 2015 | Felmondás

munkajog_tappenz-alatt-felmondas_150x150Tisztelt Jogsebész!

Abban a helyzetben vagyok, hogy egészségi állapotom miatt táppénzre vagyok/voltam jogosult majdnem egy hónapig (három nap múlva újra keresőképes leszek). A munkáltatóm azonban ez idő alatt felvett egy másik személyt a helyemre, és felmondással kívánja megszüntetni munkaviszonyomat. Mivel felmondással csak bizonyos esetekben élhetnek, milyen lehetőségeim vannak arra vonatkozólag, hogy ne “fogadjam” el a felmondást? Úgy tudom, egészségi állapotra vonatkozólag nem mondhatnak fel nekem (ami ráadásul lassan már nem áll fönn). “A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.” A magatartásom és képességem nem változott, a munkáltató személyében esetlegesen bekövetkező változás pedig nem lehet mérvadó. Mi lenne a legbölcsebb lépés részemről? Közös megegyezést nyilván nem írok alá, de milyen további lehetőségeim vannak az ügy megoldása érdekében? Előre is köszönöm szépen a választ! Üdvözlettel.

2015. 01. 25.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Keresőképtelenségének ideje alatt a munkaviszonya fennáll, ez alatt az idő alatt a  munkáltató csak közölheti Önnel a felmondást, a felmondási idő azonban a 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 68. § (2) bekezdésének a szabálya szerint csak a keresőképtelensége utolsó napját követő napon kezdődhet el. Ez egy ún. felmondási korlátozás (nem tilalom). Ha a keresőképtelensége megszűnt, és már dolgozik, amikor az írásbeli határozatot megkapja a felmondásról, akkor a felmondási idő a közlés napját követő nappal kezdődik el (naptári napokban kell számítani, nem munkanapokban). A közlésre vonatkozó szabályokat az Mt. 24. §-a tartalmazza.

A felmondás indoka az Mt. 66. § (2) bekezdése szerint a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével, vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.
Önnek nincsen arra lehetősége, hogy „ne fogadja el” a felmondást, mivel az egy ún. egyoldalú jognyilatkozat, nem függ a másik fél elfogadásától, az a közléssel hatályosul. Ha szabályszerűen megtörténik a közlés, akkor Önnek arra van lehetősége, hogy a közléstől számított 30 naptári napon belül Bírósághoz forduljon, ha a döntést sérelmesnek tartja (Mt. 287 § (1) bekezdése).

ÉRDEKES: Munkajog: munkaidő, pihenőidő

A munkáltató a felmondást – főszabályként – köteles megindokolni. Az indokolásból a munkaviszony megszüntetése okának világosan ki kell tűnnie, annak valós és okszerű voltát a nyilatkozattevőnek – esetünkben: a munkáltatónak – kell a perben bizonyítania. Az indok akkor valós, ha objektíve igaz, és akkor okszerű, ha a felmondás körülményeiből arra lehet megalapozottan következtetni, hogy a munkáltatónál a továbbiakban nincs szükség a munkavállaló munkájára.
Az „ügy megoldása érdekében” – vagyis, hogy a munkáltatója ne szüntesse meg az Ön munkaviszonyát felmondással – az a lehetősége marad, hogy meggyőzze a munkáltatóját arról, hogy szükségük van az Ön további munkájára, tudására, szakmai tapasztalataira (még úgy is, hogy az Ön „helyére” már felvettek egy másik személyt) – akár egy, a korábbitól eltérő munkakörben is, vagy pedig: megfelelő anyagi feltételeket kellene „kialkudni” a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés esetére.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel,
dr. Volein István ügyvéd

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.