179 ezer a frissdiplomás átlagbér

by | nov 6, 2015 | Hírek

179-ezer-a-frissdiplomas_150x150Az Educatio Nonprofit Kft. által készített Diplomás Pályakövető Rendszer 2014-es felméréséből kiderült, hogy átlagosan havi nettó 179 000 forintot keresnek a Magyarországon elhelyezkedő frissen végzett diplomások.

Picit magasabb, átlagosan 197 000 a külföldön munkát vállaló frissdiplomások átlagos keresete.

Számít a tanulmányi eredmény?

Több mint 21 000 végzett hallgató vett részt a felmérésben, aki 2009-ben, 2011-ben vagy 2013-ban diplomázott. A kutatásból kiderült, hogy nem feltétlenül van összefüggésben a tanulmányi eredmény a fizetéssel. Noha a legmagasabb, 188 000 forintos átlagbért azok viszik haza, akiknek saját bevallásuk alapján jóval kiemelkedőbb tanulmányi eredményük volt a többiekénél, nem sokkal kevesebb, 185 000 forintot visznek haza azok, akiknek a teljesítménye kicsivel elmaradt az átlagtól. Tőlük csupán 1200 forinttal visznek haza kevesebbet azok, akik viszont sokkal rosszabban tanultak. Köztük a legrosszabbul keresők az átlagos tanulók, akik 175 000 forintos fizetésről számoltak be.

A frissdiplomások havi nettó átlagjövedelme képzési területek szerint (forint)

table1111

ÉRDEKES: Meddig fajulhat a munkaerőhiány Magyarországon?

Mikor kezdték a munkakeresést?

A diákok jó része nem várta meg a tanulmányok befejezését, már előtte elkezdett munkát keresni. A megkérdezettek 45 százaléka már az abszolutórium megszerzésekor is főállásban dolgozott, a nappali tagozatosoknál ez az arány 20 százalék.

Mennyi időbe telt?

Azok a diákok, akik a végzés után kezdtek el állást keresni átlagosan 4,2 hónap alatt jutottak munkalehetőséghez, egyharmaduk egy hónapon belül állást kapott. Átlagosan 30-szor pályáztak, amelyből átlagosan 5-ször kaptak visszajelzést. A felmérés alapján a diplomások 4,6 százaléka volt munkanélküli. A  25-54 évesek körében már magasabb, 7 százalékos a ráta.

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.