A haladás technikája

by | szept 10, 2015 | Hírek

Csapatmunka az optimális megoldásért

audi_150x150Az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.  Magyarország egyik legjelentősebb vállalata és immár több mint 11.200 ember dolgozik nap mint nap a vállalat sikeréért. A cég gépbeszerzési és technológia-választási döntéseinek hátteréről Komka János, az Audi tervezőmérnöke adott interjút.

Milyen érzés Magyarország egyik legjelentősebb vállalatánál dolgozni?

Komka János – Az Audi Hungaria 1993-ban telepedett le Győrben, azóta a térség és az egész ország meghatározó szereplőjévé lépett elő. Én 2002 óta dolgozom a vállalatnál, az azóta eltelt időben is hihetetlen változások mentek végbe, gondoljunk csak a teljes gyártási mélységet lefedő járműgyár megnyitására, vagy arra, hogy mára az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött.

Pontosan mivel foglalkozik?

A győri telephelyre érkező gyártósorok tervezésénél működök közre. A projektért felelős gyártástervező mérnök munkáját segítem abban, hogy a megrendelt gépeket a győri igényeknek megfelelően kapjuk. A kritériumok között első helyen a gyártott munkadarab minősége szerepel. További fontos szempontok a gép karbantarthatósága, az egységek hozzáférhetősége, a csereszabatosság már meglévő sorokkal, és nem utolsó sorban a gépek hatékonysága. Másik fő feladatunk az érkező gépek dokumentációjának kezelése, ellenőrzése. Ezek a tevékenységek a projektet végigkísérik az első árajánlat megbeszélésétől a konstrukciós megbeszéléseken át egészen a kész berendezés átvételéig, és a termelés megindulásáig.

Új termék bevezetése előtt más üzemek tapasztalatait is kikérik? 

A Volkswagen-konszernben alkalmazott technológiai megoldások közül nálunk is jelen van szinte valamennyi. Természetesen kihasználjuk a szinergiákat a vállalatok között; amennyiben olyan gépészeti vagy megmunkálási megoldás kerül bevezetésre, amit a konszernen belül más telephely alkalmaz, akkor felvesszük a kapcsolatot témában kompetens munkatársakkal. Gyakori a közös tapasztalatcsere, személyes látogatásokkal is törekszünk a projektek minél sikeresebb átültetésére és megvalósítására.

Új technológiáról milyen forrásokból értesülnek, mielőtt az Audiban is bevezetésre kerülnek?

Az Audi jelmondata „A haladás technikája”, amelyet csak úgy tudunk hosszú távon biztosítani, ha folyamatosan a legmodernebb technológiai megoldásokat alkalmazzuk. Ezek felkutatásával, alkalmazási lehetőségeivel egy külön erre a területre szakosodott csapat foglalkozik. Nemcsak a különféle új technológiákhoz keresnek alkalmazási területeket, hanem a fellépő problémákra is keresnek lehetséges új technológiákat.

A munkatársak milyen képzésekben részesülnek egy-egy új gyártósor működésének megkezdése előtt?

A munkatársaknak az adott pozícióhoz szükséges szakmai tréningeken kell részt venniük, emellett nem szakmai képzéseken is elmélyíthetik ismereteiket. Van lehetőség később is továbbképzésre jelentkezni, ha azzal a munkájukat minőségileg javítani tudják, vagy újabb feladatokat tudnak ellátni.

Nézz körül az AUDI HUNGARIA MOTOR KFT. állásajánlatai között! >>

Mely munkatársak/részlegek véleményét kérik ki gépbeszerzés/technológiaválasztás előtt?

A megfelelő technológia (gép) kiválasztása csapatban történik, mint oly sok más tevékenység a vállalatnál. Fontos, hogy minden érintett szakterület részt vegyen a folyamatban, így garantálva, hogy a végeredmény egy optimális megoldás legyen. Ha egy új gyártósor felépítéséhez keressük a megfelelő technológiát (gyártógépet), akkor 3-5 ilyen irányú tapasztalattal és referenciákkal rendelkező gépgyártó cégtől kérünk be ajánlatot. A kapott ajánlatot az érintett területek, így a gyártástervezők, a mérőeszközös tervezők, a szerszámtervezők, az elektromos tervezők, a sor leendő karbantartó mérnökei, stb. és természetesen mi is közösen megvizsgáljuk. Ezt követően a projektért felelős tervező a beszerzéssel egyezteti az ajánlatokat, végül a beszerzés kiadja a megrendelést.

Hogyan értékelné a magyar beszállítók felkészültségét, hogyan változott ez az évek folyamán?

Az Audi Hungariának egyre több magyar beszállítója van, amely jelzi a magyarországi cégek fejlődését. Ez igaz a szereldei területen jelen lévő magyar gépgyártókra is. A hazai gyártóktól elsősorban gyártósorok átépítése és teljes szerelősorok kerülnek megrendelésre. A magyar beszállítóknál nagy előnyt jelent a rugalmasság, az alkalmazkodás és a gyors reagálás. A gyártósorok tekintetében még bőven van potenciál. A külföldi (német) gépgyártók több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek,sok esetben már standard gépeket kínálnak egy-egy felmerülő igényre.

Milyen karrierlehetőségek, pluszjuttatások állnak rendelkezésre a munkatársak számára? Mennyire jellemző a cégen belüli külföldi karrier?

A munkatársaknak lehetőségük van a külföldi tapasztalatszerzésre a Volkswagen-konszern telephelyein. A versenyképes fizetés mellett számos egyéb juttatást is kínál az Audi Hungaria a munkatársainak. Lehetőség van ingyenes nyelvoktatásra, munkatársi autóhasználati program keretében kedvezményesen juthatnak hozzá Audi-modellekhez és a vállalat a lakásvásárlást is támogatja. Számomra az a legfontosabb, hogy az Audi Hungaria egy hosszú távú, biztos munkahelyet kínál színes fejlődési és karrierlehetőségekkel.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.