A legnagyobb stresszforrás a problémás ügyfél hazánkban

by | júl 28, 2015 | Hírek

Munkahelyi-stressz_150x150A problémás ügyfelekkel való küszködés okozza a legtöbb stressz a magyar munkahelyeken – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) által végzett uniós kutatásból. A vállalkozások majdnem felénél, 44%-nál jelentenek gondot ezek a személyes konfliktusok, míg az idő szűkössége a 29%-nál okoz stresszt a dolgozóknak.

Nincsenek felkészülve a hazai munkaadók a feszültség kezelésére

A kutatás alapján a magyar cégek 85%-a csak azért foglalkozik munkavédelemmel, hogy a jogszabályi kötelezettségeknek eleget tegyen. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség a felmérést 36 ország, közel 50 000 munkahelyén végezte, köztük 1500 magyar cég munkatársait is megkérdezve. Arra keresték a választ, hogy hogyan valósul meg a cégeknél a munkavédelem, ezen belül is elsősorban az új és újonnan felmerülő pszichoszociális kockázatokat, mint a stresszt és annak kiváltó okait. A pszichoszociális kockázatok kezelésének főbb akadálya, hogy hiányzik a hajlandóság a problémák nyílt megbeszélésére. A pszihoszociális kockázatok ugyanazon elvek alapján kezelhetőek, mint minden más munkahelyi egészségvédelmi kérdés.

Mindezen felül Magyarországon a fizikai munkavégzés nem megfelelő körülményeiből adódó balesetek jelentik még a legfőbb munkahelyi kockázatot. A gépekkel vagy kéziszerszámokkal történő munka miatti baleseti veszélyt a cégek 53%-a, a fárasztó vagy fájdalommal járó testhelyzetek 50%-a, a járművekkel történő munkavégzés során fennálló baleseti kockázatot pedig 45%-uk nevezte meg kockázati tényezőként. A munkahelyi kockázat sorában előtérbe kerül a korábban említett stressz, mint például a problémás ügyfelekkel való munkakapcsolat, amely immár a magyar munkáltatók 44 %-nál előforduló munkavédelmi kockázat.

Az időhiányt a felmérésben megkérdezettek magyar munkáltatók 29%-ánál jelölték meg stresszforrásként, jellemző módon az építőiparban és a közigazgatásban. Az, hogy a munkavállalók nem tudják befolyásolni a saját munkaritmusukat vagy munkafolyamataikat, a magyar cégek 14%-ánál fordul elő, leginkább a feldolgozóiparban. A hosszú vagy rendszertelen munkaórák a mezőgazdaságban dolgozók számára okoznak frusztrációt (14%).  Az állás bizonytalansága (13%), valamint a szegényes kommunikáció és a szervezeten belüli együttműködés hiánya (9%) pedig az építőipari cégek dolgozóit stresszeli leginkább.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.