Csökken a munkanélküliség

by | jan 30, 2015 | Hírek

csökkenő ábrát mutató diagramElőző héten került nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal 2014. negyedik negyedévére vonatkozó munkanélküliségi ráta adatai. Ebből kiderül, hogy hogyan is alakult a munkanélküliség a tavalyi évben.

A KSH adatai alapján a 2014-es év októberi és decemberi adatait figyelembe véve 2 százalékponttal csökkent a munkanélküliség. Számadatokban ez 80 ezer főt jelent, így már csak 319 ezerre tehető az álláskeresők száma.

Nem szerinti megoszlás

Nem szerinti megoszlásban a (15-74 éves) munkanélküli férfiak száma 171 ezer fő volt, ami 39.000 fővel kevesebb, mint a 2013-as év azonos időszakában. A nők száma 148 ezer fő volt, ami 41.000 fővel alacsonyabb.

ÉRDEKES: A nagy váltás: közszférából versenyszférába

Korcsoport

Az életkor szerinti megoszlást nézve a munkanélküliek 19,2%-a a 15-24 éves korosztályból kerül ki. Ezen korosztálynak 18,3 százalékos a munkanélküliségi rátája, ami 5,8 százalékponttal kevesebb a 2013-as adatokhoz viszonyítva.
A leginkább munkakereső korosztály, a 25-54 évesek munkanélküliségi rátája 6,4 százalékos, ami 1,7 százalékpontos csökkenést jelent a korábbi évhez. Az idősebb, 55-64 éve korosztály munkanélküliségi rátája 5,8 százalék, ami pedig hasonlóképp 1,5 százalékpontos visszaesést jelent.

Munkakeresési idő

Érdekes kérdés, hogy milyen hosszú a munkakeresési idő. A felmérés szerint a munkanélküliek 47,3 százaléka egy évnél vagy annál régebb óta keresett állást. Az átlagos munkakeresési idő pedig 17,9 hónap.

Régió

Az adatok szerint mind a hét statisztikai régióra jellemző volt a munkanélküliség csökkenése, háromban így Közép-Magyarországon, Közép-és Nyugat-Dunántúlon pedig 6 százalék alá csökkent a ráta.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.