Fizetésemelés helyett inkább rugalmas munkavégzést!

by | jún 9, 2015 | Hírek

A magyar alkalmazottak zömének nincs lehetősége az irodán kívüli munkavégzésre. A többség fizetett szabadságot vesz ki, vagy utólagos túlórázással hozza be a magánjellegű teendője miatt kiesett munkaórákat. A Telenor Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezése kapcsán, 2300 fő részvételével végzett online kutatást a rugalmas munkavégzésről.

A magyar szellemi munkavállalók 39,4%-a egyáltalán nem szokott a munkahelyén kívül dolgozni, pedig többségük (54%) szívesen dolgozna otthonról vagy egyéb külső helyszínről rugalmas beosztásban. A rugalmas munkavégzés az új munkahely kiválasztásánál is kiemelt szempont sokak számára (40,9%), ráadásul az előléptetésnél (33,1%) vagy egy céges autó használatánál (28,3%) is hatásosabb ösztönző eszköz.

Azok a szerencsés munkavállalók, akiknek mégis van lehetőségük időnként otthonról dolgozni, többségében (21,4%) kéthetente vagy ritkábban használják ki ezt a lehetőséget. A megkérdezettek 15,1%-a végzi dolgát az irodán kívül hetente több alkalommal, heti egyszer pedig 7,5 % választ alternatív helyszínt feladatainak elvégzéséhez.

Telenor felmérés

Ügyintézés

A dolgozók többsége (44%) a fizetett szabadnapjait használja fel azokra az esetekre, amikor személyes elfoglaltsága miatt nem tud bemenni dolgozni. A második legnépszerűbb számukra (24%), amikor otthonról dolgoznak, vagy átcsoportosítják aznapi munkaidejüket – tehát vagy hamarabb kezdenek, vagy tovább maradnak az irodában. Népszerű még az is, mikor utólagos túlórázással hozzák be a lemaradásukat. Fizetés nélküli szabadságot mindössze a válaszadók 6,1%-a szokott kivenni ilyen esetben, 5%-uk pedig saját bevallása szerint betegszabadságért folyamodik megoldásképpen.

Telenor felmérés

A Telenor azt is kutatta melyek azok az eszközök, amelyek nélkülözhetetlenek a rugalmas, otthonról történő munkavégzéshez?

A munkavállalók többsége (88,2%) szerint az internetkapcsolat és egy laptop (78%), illetve megfelelő adatbiztonságot biztosító szoftverek (65,3%), a hívásra alkalmas hagyományos vagy mobiltelefon (62,3%), az okostelefon (58,8%), valamint a mobilinternet (57,8%). Az olyan hagyományos irodai eszközöket pedig, mint a telefax (6,6%) vagy a fénymásoló (19%) már csak nagyon kevesen igénylik munkájukhoz.

A Telenor és a Microsoft 2012 óta szervezi hazánkban a Dolgozz Otthonról Napot. Ezidáig több száz szervezet és cég, valamint több ezer munkavállaló csatlakozott a mára mozgalommá fejlődött kezdeményezéshez.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.