Folyamatosan csökken a ledolgozott órák száma

by | júl 29, 2015 | Hírek

munkaóra2014-ben átlagosan 1858 órát dolgozott egy magyar állampolgár – írta az mfor.hu az OECD adataira hivatkozva. Ez 22 órával jelent kevesebbet 2013-as évhez viszonyítva. Magyarországnál nagyobb mértékben csak a chileiek ledolgozott óraszáma csökkent (-25).

A visszaesés mértékét tekintve a képzeletbeli dobogó első helyén tehát Chile áll, őt követi hazánk, a 22 órás csökkenéssel, a harmadik fokon pedig a görögök tartózkodnak, akik a korábbinál 18 órával dolgoztak kevesebbet.

A rangsort a másik irányból megközelítve Norvégia vezeti, 19 órás munkaóra-növekedéssel. Majd Izland és Csehország követi 18-cal, valamint 13-mal több ledolgozott órával az előző időszakhoz képest.

Annak ellenére, hogy Magyarország 22 órás csökkenése kiemelkedő nagyságú, mégsem mondható, hogy keveset dolgoznánk. Ugyanis az OECD által megállapított 1858 ledolgozott munkaóra a 10. legmagasabbnak számít a 34 tagállam körében. Azonban, ha visszatekintünk, 2014 már a harmadik év megszakítás nélkül, amikor csökkent a munkaórák száma, így ez az 1858-as ledolgozott óraszám, 19 éves mélypontot jelent hazánkban. Vagyis amióta Magyarország tagja lett az OECD-nek, azóta nem volt ilyen alacsony ez az érték.

A legtöbbet egyébként Mexikóban töltöttek tavaly munkával, 2228 órát, őket Costa Rica (2216) és Görögország (2042) követi. A rangsor másik oldalán pedig a németek állnak, tavaly ugyanis mindössze 1371 órát dolgoztak, előttük Hollandia van 1425 és Norvégia 1427 órával.

A termelékenység nem javul, a többi ország leköröz minket

Két éve az OECD és a The Economist kimutatta, hogy világos fordított összefüggés figyelhető meg az OECD országokban a ledolgozott órák száma és a munka hatékonyság között. Ezzel ellentétben Tárki tavalyi Társadalmi riportja szerint 2008 óta Magyarországot a munkatermelékenység – akárcsak a GDP – csökkenése jellemzi.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.