Meddig fajulhat a munkaerőhiány Magyarországon?

by | nov 3, 2015 | Hírek

meddig fajulhat a munkanelkuliseg_150x150„Lassan hivatalosan is munkaerőhiány van Magyarországon, egyre több állás marad betöltetlenül a takarítótól a szoftverfejlesztőig” – írja cikkében az index.hu. De miért van akkor mégis annyi munkanélküli? Miért vállalnak munkát a magyarok külföldön és miért nem Debrecen vagy Hatvan az úticél? Mit kellene tenni, hogy betöltsük az üres pozíciókat?

A nyár folyamán rengeteget olvashattunk róla, hogy szakács, felszolgáló, takarító hiány van a magyar turizmusban. De informatikust, gépjármű-sofőrt, esztergályost és eladót is nehézkes találni a piacon.

Melyik szektorban a legnehezebb munkaerőt találni?

A már említett nyári szezon miatt megnövekedett munkaerőigény miatt, a vendéglátásban tűnt fel először a hiány. Egy debreceni étterem tulajdonos azt panaszolta az Indexnek, hogy még a frissen végzett munkaerőt is képtelenség megtartani. Azonban a vendéglátás csak az ötödik munkaerőhiánnyal küzdő iparág, a gyárakban, az építkezéseken, az utakon vagy a kórházakban sokkal rosszabb a helyzet.

ngm_joMindeközben ugyan a munkanélküliek száma folyamatosan csökken hazánkban, de még mindig számtalan embernek nincs munkája. Miért nem találja meg egymást a kereslet és a kínálat? Főként azért, mert a munkanélküliek többségének nincs megfelelő végzettsége, sokan közülük nem fejezték be a nyolc általános iskolát sem. Aki pedig alkalmas lenne a betöltendő pozícióra nem rávehető a költözésre. Akik mégis hajlandók költözni, azok már Ausztriában, Németországban vagy Angliában dolgoznak lényegesen magasabb fizetésért.

Jelentős a külföldi munkavállalás

A legfrissebb adatok alapján nagyjából 80 ezren mentek el az országból 2002-ban és várhatóan ez a trend nem állt meg. Ha a magyar és a német főnök versenyezne a dolgozókért, hamar rájövünk kik lennének a vesztesei ennek a „háborúnak”. A németországi átlagbérnek 60%-a a magyar átlag, így aki tud vagy akar, inkább német bérért dolgozik.

ÉRDEKES: Autóipar: az Audi nem tervez leépítést

Mivel nem tudjuk itt tartani a jól képzett szakembereket és a Magyarországon maradt munkanélküliek nem tudják betölteni a megüresedett munkahelyeket, sürgősen megoldást kell találni. Lehetséges opció lenne az olyan felnőttképzési politika, ahol felnőtt, munkanélküli embereknek tanítanának olyan új szakmákat, amire van kereslet. Az ilyen átképzések sokkal hatékonyabbak lennének, mint az emberek munkaerőpiacra visszasegítéséhez használt közfoglalkoztatás. A kormány azonban másfélszer annyit költ közmunkára, mint az aktív foglalkoztatáspolitikára.

blog_reklam

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.