Munkaidő szerte a világon: létezik egyáltalán a munka-magánélet egyensúly?

by | máj 8, 2015 | Hírek

Munkaido-150x150Az emberek egyre inkább függnek az időtől, és egyre nehezebbé válik a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Better Life index alapján – amely az egyes államok jól-létét és elégedettségét vizsgálja – megmérte, hogy szerte a világon évente átlagosan hány órát töltenek munkával az emberek, és milyenek azokban az országokban az elégedettségi értékek.

ÉRDEKES: 6 tipp, hogyan spóroljunk időt reggelente

A lenti infógrafikán 35 ország adatai láthatóak, köztük hazánké is.

worklifev2

A 35 országból hazánk a 27. helyen van a munkaidő tekintetében, vagyis a legtöbbet dolgozó országok közé tartozunk.

De hogyan alakíthatjuk ki az egyensúlyt?

Az OECD szerint az, hogy valaki mennyi időt tölt a munkahelyén nem csak a munka-magánélet egyensúlyára van hatással, hanem bizonyítottan a túlórázás kihat az egészségre és fokozza a stresszt. A Mashable cikke alapján összegyűjtöttünk néhány ötletet, ami segíthet az egyensúly megteremtésében.

  • Álljunk ki a saját érdekeinkért: szólaljunk fel amikor a munkahelyi igények és elvárások a teljesítőképességünk határait súrolják, amikor már soknak érezzük.
  • Próbáljuk meg okosan beosztani az időnket, hogy ne kelljen sokáig dolgozni: hagyjunk és adjunk magunknak időt a feladatokra, amikor csak arra fókuszálunk és ne kezdjünk bele más tevékenységbe ( például hosszú, elnyújtott találkozók, megbeszélések).
  • Tartsunk szünetet: hagyjunk időt az étkezésre (legalább fél órás ebédszünet!) és ha lehetőségünk van tegyünk egy sétát a munkahelyünk körül.
  • Válasszuk szét a munkát és a szabadidőt: hogyha mindenképp még otthonról is kell dolgoznunk, akkor alakítsunk ki egy helyet a munkához, amit annak végeztével el tudunk hagyni.
  • Ne feledjük, hogy a munkahelyi stressz hatással van az egészségünkre: törekedjünk a stressz elkerülésére/csökkentésére pl. mozgással, relaxálással, vagy különböző hobbikkal.
  • Heti vagy havi szinten kísérjük figyelemmel, hogy mennyit dolgozunk: segít a munkát is fejben tartani és ha látjuk mennyi mindennel foglalkoztunk, akkor értékelni tudjuk, hogy egyensúlyban van-e az életünk. Ráadásul, ha úgy érezzük, hogy túl sok van rajtunk, akkor fel tudjuk mutatni a vezetőségnek is bizonyításként, hogy változásra van szükség.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.