4 valós ok arra, miért nem te kaptad az állást

by | ápr 24, 2015 | Állásinterjú

elutasításA legtöbbször nem tudhatod biztosan, miért nem melletted döntöttek egy-egy állásban. Nem is érted.

Pedig olyan jól ment minden: az állásinterjún jól megértettétek egymást, a fizetési igényedet elfogadták, a szakmai teszten jó eredményt értél el, az utolsó körös interjú után azonban vagy a szomorú hírt közölték egy rövid e-mailben, vagy nem is jelentkeztek többé a reménybeli munkáltatók.

Ha mégis írtak valami biztatásfélét, biztosan egy sablonszöveg, miszerint „pályázatát értékesnek találtuk, de …” és semmi konkrétum. A valós okokat többnyire nem mondják el a munkáltatók, még akkor sem, ha rákérdezel. Nem merik vállalni, mert esetleg törvénybe ütköző diszkriminációról van szó, vagy egy olyan szubjektív véleményről, ami nem a te pozíciódat erősítette. Vagy olyan gazdasági környezeti változás történt, ami miatt úgy döntöttek, hogy inkább nem töltik be a nyitott pozíciót. Senkivel, veled sem. Az általános, valós okok az alábbiak is lehetnek, amelyeket azért szedtem össze, hogy lásd: van olyan, hogy mindent jól csinálsz, nincs veled semmi probléma, de valamiért mégsem leszel ott nyerő. Ezek miatt ne hibáztasd magad, ne gondolkodj, mit kellett volna másképp, egyszerűen lépj tovább, keresd az újabb lehetőségeket.

1. Nem voltál szimpatikus/más szimpatikusabb volt

A különböző csapatok, emberek számára különböző dolgok fontosak, szimpatikusak. Ők sem tehetnek róla, te sem, ha a kölcsönös szimpátia nincs meg, egyszerűen nem passzoltok össze. Ezt ők valószínűleg nem mutatták az interjúk során, mert jó szakembernek tartottak, meg akartak ismerni. De volt benned valami, ami miatt nem a tiéd lett az állás: lehet, hogy túl komolyan vetted a feladatot, az interjút, lehet, hogy túl bőbeszédű/szűkszavú voltál másokhoz képest. Ha magadat adtad, és nem egy szerepet játszottál, akkor megtettél mindent. Ha igyekeztél a legjobb formádat hozni, lehet, hogy nem sikerült: lehet, hogy érezték a szorongást, az erőltetettséget, nem tudtál kellő magabiztosságot sugározni.

2. Túl szép vagy/nem vagy elég szép

Ezt senkinek sem mondhatják meg nyíltan, de bizony szempont lehet. Az attraktív külsőd elbizonytalaníthat olyan embereket, akik talán kevésbé elégedettek a saját külsejükkel. A fordítottja is okozhatta, hogy nem melletted döntöttek: ha benned nem érezték a magabiztosságot, azt, hogy magaddal rendben vagy, akkor egy kiegyensúlyozottabbnak látszó jelöltben kevesebb beilleszkedési kockázatot láthattak.

3. Belső emberrel/ismerőssel töltötték be az állást

Lehet, hogy őt felvenni tényleg jobb/kényelmesebb volt valami miatt: lehet, hogy az döntött, hogy azonnal tudott kezdeni, nem kellett rá várni, amíg a felmondási idejét kitölti. Lehet, hogy az ismerős munkáját már ismerik, és ezért megbíznak benne, jobban, mint valakiben, akivel csak állásinterjúkon beszélgettek.

4. Megváltozott a gazdasági helyzet

Úgy tűnt, sok feladat lesz nemsokára, kell az új munkaerő, de a piaci viszonyok, a cég partnerei, beszállítói, vevői valahol másképp döntöttek valamiben, a nagy üzlet nem valósult meg. Így a felmerült igény az új munkaerőre hirtelen eltűnt.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.