5 kérdés, amit mindenképp tegyél fel egy angol állásinterjún

by | ápr 24, 2015 | Állásinterjú

angol zászló előtt kérdőjelAz álláskeresők többsége számára az állásinterjú egyfajta vizsgahelyzetet jelent, amely során a legjobb választ kell adniuk a felmerülő kérdésekre, mint egy gimnáziumi érettségin. Közben elfelejtik, hogy az interjú egy kétirányú utca; ők is tehetnek fel a munkakörrel és a céggel kapcsolatos kérdéseket!

Két fontos szempontot kell figyelembe venned:

A.: Ha jó kérdéseket teszel fel, akkor az interjúztató számára egyértelmű lesz, hogy elvégezted a házi feladatod, valóban érdekel téged a pozíció és alkalmas jelölt vagy.
B.: Olyan információkhoz juthatsz, amelyek máshonnan nem szerezhetők be. Tehát ez egy lehetőség számodra, hogy eldöntsd, tényleg ennél a cégnél akarsz-e majd dolgozni.

Egy átlagos interjún általában három kérdést tehetsz fel, tehát minden interjúra készülj fel öt-hat kérdéssel, mert előfordulhat, hogy néhány kérdésedre választ kapsz az interjú során.

Nos, nézzünk egy pár jó állásinterjú kérdést:

1. How does a typical workday look like?

Persze elolvashatod, hogy mi szerepel a kiírásban, de ez még nem árul el mindent a napi feladataidról. Ha mindennapos a túlóra, és a kollégák általában este 8-ig bent vannak, neked pedig gondoskodnod kell egy beteg rokonodról, akkor valószínűleg nem ez lesz az ideális állás számodra.

2. What are the biggest challenges that I would face in this position? 

Az előbbi kérdéshez itt is az a cél, hogy többet megtudj a vállalati kultúráról és az előtted álló feladatokról. A válaszból láthatod előre, hogy milyen problémákkal szembesülsz majd, és eldöntheted, hogy mennyire tudod ezeket akceptálni.

3. What additional skills are important to do this job well?

Lehet, hogy több cégnél jelentkezel hasonló kiírásra (pl.: marketinges). Ezzel a kérdéssel feltérképezheted, hogy az adott munkakör számára mely készségek fontosak. Lehet, hogy az adott készség nem szerepel az életrajzodban, de a beszélgetés során be tudod bizonyítani, hogy ezzel is rendelkezel.

4. How does your company measure success?

Az egyik kedvenc kérdésem. A válaszból látni fogod, hogy képes leszel-e karriert csinálni az adott cégnél hosszú távon, vagy sem! Az is kiderül, hogy milyen kritériumok alapján fognak értékelni a munkádat.

5. What performance would you expect from me this month, in 3 month and in 12 month?

Valószínű, hogy a munkáltató fejében van egy terv azzal kapcsolatban, hogy milyen eredményeket vár el tőled egy, három vagy tizenkét hónapon belül. Hasznos, ha már a kezdet kezdetén tisztában vagy az elvárásokkal, és eldöntheted akarod-e ezt a munkát vagy sem.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.