Gyakorlat teszi a mestert az állásinterjúzásban is

by | dec 10, 2015 | Állásinterjú

gyakorlat teszi a mestert_150x150Arról, hogy hogyan kell viselkedni az állásinterjúkon, rengeteg cikk születik, többségét természetesen mindenki tudta mindig is: pontosan kell megjelenni, rendezett öltözékben. Ez nem is okoz nehézséget, de az állásinterjú célja a beszélgetés, egyeztetés a lehetséges együttműködésről.

Amikor az állásinterjúztató egy HR-es, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az ő gyakorlata – még ha fiatal is – sokkal nagyobb ebben, mint nekünk, álláskeresőknek valaha is lesz. Ő naponta 3-4 interjúval számolva egy év alatt megközelíti az ezres nagyságrendet a levezetett állásinterjúk számában. Egy átlagos álláskeresőnek esélye sincs ilyen gyakorlatra szert tenni. Ezt a HR-esek is tudják, t ehát az, hogy valaki rutintalan az állásinterjúkon, még nem jelent rosszat. Emiatt nem szabad szorongva, félve nekiindulni álláskeresőként.

Ha az interjúztató szakmai vezető, előfordulhat, hogy pont olyan rutintalan, mint az álláskereső. A beszélgetésben a közös téma a szakma lesz, ez viszont mindig összehozza az embereket.

Mit jelent a rutintalanság?

Álláskeresőként állásinterjúra felkészülni nem könnyű, és biztosan lesz mindig olyan kérdés, amivel még nem találkoztál, amiről nincs kialakult szakmai véleményed, esetleg olyan, amiben nincs tapasztalatod, de az adott állásban feladat lesz. Akinek nincs elég rutinja, ilyenkor megijed, „lefagy”, és az interjúja emiatt nem fog sikerülni. Fontos észben tartani, hogy nem kell mindig mindent tudni! Nem baj, ha az adott témában még járatlan vagy, az állásinterjús rutin viszont meghozza majd azt a bátorságot, hogy merd is vállalni, ha nem tudsz valamire válaszolni.

ÉRDEKES:  Mit tegyél, ha az állásinterjúztató nem elég tapasztalt?

Hogyan gyakorolj?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy valamiért érdektelen állás esetén nem mennek el állásinterjúra, inkább visszamondják a lehetőséget. Mert úgyis tudja, hogy ez az állás nem fog neki megfelelni, mert messze van, mert nem tud azonosulni a feladattal stb. Pedig így a legjobb „gyakorolni”. Amikor tét nélkül, szorongás nélkül mer beszélgetni, akkor fog igazán sokat tanulni az álláskereső. Sőt, az is előfordult már sokszor, hogy egy érdektelennek hitt állásinterjún kapott az álláskereső olyan ajánlatot, amit mégis elfogadott, majd évekig boldogan dolgozott az adott helyen. Tehát, mindig minden állásinterjús lehetőséget érdemes elfogadni, elmenni az interjúra, mert sosem tudhatod… Ha másért nem, hát a rutin megszerzéséért.

Hogyan készülj fel?

Sokféle állásinterjúkérdéses gyűjtemény található szerte a neten, ezekre érdemes magadnak otthon, egyesével válaszolni. Még akkor is, ha ez a lista néha szó szerint ezer kérdést tartalmaz.

Azonfelül az adott álláshoz kapcsolódó tapasztalataidat írd fel egy lapra, vázlatpontosan. Ezt a listát tanuld meg! Mert azonnal, stressz hatása alatt is eszedbe kell, hogy jussanak a magad mellett szóló érvek.

Olvasd el újra az álláshirdetést! Minden egyes feladatról, amit felsoroltak benne, gondold át, találkoztál-e már ugyanolyan vagy hasonló feladattal. Amiket ők előnyként felsoroltak az adott álláshoz, te fel tudod-e mutatni? Van-e olyasmi, amit ők nem soroltak fel, de te rendelkezel vele, és fontos lehet? Ezekről készítsd el a második lapot, és ezt is tanuld meg.

Később ezek a lapok nagyon hasznosak lesznek, ahogy egyre több interjún veszel részt, és egyre többször kell ezt végiggondolnod. Készséggé válik, és innentől már megalapozott önbizalommal indulhatsz el egy-egy állásinterjúra.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.