Így készülj fel a telefonos állásinterjúra

by | júl 27, 2015 | Állásinterjú

Igy-keszulj-fel-telefonos_150x150Az angol nyelvű állásinterjú egyik gyakori kiegészítője a telefonos interjú, ahol a pályázónak a hallás utáni szövegértési képességére kell hagyatkoznia. A telefonos interjú egyszerűnek tűnik, ugye?

Nem kell kiöltözni, elutazni a cég központjába, ehelyett elég otthon, a kedvenc székedből válaszolgatni a kérdésekre. Azonban, ha nem készülsz fel rendesen, a telefonos interjút sokkal könnyebben és gyorsabban elszúrhatod!

A háttérzaj, a cég hiányos ismerete, a kérdésekre adott rossz válaszok drasztikusan csökkenthetik az esélyeidet.

ÉRDEKES: Hogyan kezelte a felmerülő problémákat az előző munkahelyen? – Így felelj!

Fontos, hogy te határozd meg a hívás időpontját. Olyan időpontot javasolj, amikor lehetőleg egyedül vagy otthon és kizárólag az interjúra tudsz koncentrálni.

A feladatod most is ugyanaz: meg kell győznöd a vonal másik végén ülő szakembert, hogy alaposan felkészültél, és hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt.

Nos, így készülj fel:

 1. Zárd ki a zavaró tényezőket

A telefonos interjúra egy csendes, nyugodt helyen kerüljön sor, ahol semmi és senki nem zavar és nem vonja el a figyelmedet. A szobában legyél egyedül ilyenkor, a többi családtag, a kutya, meg a macska legyen kizárva.

2. Legyen a közeledben egy pohár víz

Nincs rosszabb, mint amikor a legfontosabb kérdésre adott válaszod előtt elkezd kaparni a torkod, vagy elkezdesz köhögni. Ezt elkerülendő, legyen a közelben kikészítve egy pohár víz, hogy inni tudj néhány kortyot, ha szükséges.

3. Legyen kéznél az életrajzod

Az interjú alatt legyen előtted kikészítve az összes olyan dokumentum, amit korábban elküldtél a cégnek (életrajz, motivációs levél, nyelvvizsgák, stb.). Ha belekérdeznek valamibe, ne kelljen például egy időponton gondolkodnod.

4. Legyen kéznél toll és papír

Elképzelhető, hogy valamit le kell írnod a beszélgetés során. A telefonos interjú egy felfokozott vizsgahelyzet, könnyű utána elfelejteni, hogy miben állapodtatok meg, ezért készíts magadnak jegyzeteket.

blog_reklam

5. Ne szólítsd a keresztnevén az interjúztatót

Az interjúztatót lehetőleg a pozíciója szerint szólítsd (osztályvezető asszony). Ha csak nem engedi meg az interjú elején, ne szólítsd a keresztnevén.

6. Figyelj, gondolkodj és beszélj lassan

A telefonos interjú alatt nehezebb odafigyelni, mint a személyesnél, különösen, ha angol nyelven kérdeznek. Ezért légy biztos abban, hogy tisztán és világosan érted a kérdést. Ha nem, akkor kérdezz vissza! Amikor válaszolsz, beszélj lassan, tagoltan és érthetően. Teljesen rendben van, ha vársz néhány másodpercet, hogy átgondolod a válaszodat.

7. Ne felejts el a végén kérdezni

A jelöltek többsége a telefonos interjú végén örül, hogy túl van az egészen. De ne felejtsd el, hogy – akárcsak a személyes interjúnál – te is tehetsz fel kérdéseket a vállalatról. Írj fel magadnak kérdéseket és használd ki ezt a lehetőséget arra, hogy többet megtudj a pozícióról.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.