Köszönőlevél állásinterjú után

by | jún 5, 2015 | Állásinterjú

köszönőlevélNemzetközi álláskereső oldalakon, blogokon sokat olvashatunk arról, hogy állásinterjú után ún. „post-interview letter”-t is kell írni. Ettől azt az átlagos magyar álláskeresőt kirázza a hideg, aki a motivációs levéllel is nehezen boldogul, mert nem szokott hozzá saját erényei, erősségei „reklámozásához”.

A köszönőlevél néha még a címzettet is zavarba hozza, főleg, ha csak egy sablon, egy hálás, de alkalmatlannak ítélt jelölttől. Ezért ilyen levelet akkor érdemes írni, ha van mondanivalója, és ha mindkét fél számára lehet hasznos. Az interjúztatónak további információkat ad, például egy olyan kérdésre, ami felmerült az állásinterjún, de nem tudták tisztázni. Tipikusan ilyen a „mikor tudna kezdeni” kérdés, ill. a bérigény, munkába utazás és egyéb olyan kérdések, amiket esetleg az álláskereső megvitatna pl. egy családtagjával, mielőtt igent vagy nemet mond.

Mikor kell ilyet küldeni?

Közvetlenül az állásinterjú utáni napon. Nem aznap, mikor az interjú volt! Ha pénteken volt az állásinterjú, akkor hétfőn!

ÉRDEKES: Milyen készségeket látnak szívesen a munkáltatók?

Mit írjak benne?

Hogy köszönöd a lehetőséget a személyes megbeszélésre, hogy mi tetszett a cégüknél, az ajánlatukban, a pozícióban. Hogy úgy érzed, szívesen végeznéd náluk ezt a feladatot, ahogy említetted, hasonlókat végeztél, vannak az álláshoz passzoló tapasztalataid. Itt már lehetsz sokkal konkrétabb, mint egy motivációs levélben, hiszen pontosan tudod, hol, milyen cégnél, milyen pozícióról van szó, kikkel kellene együttdolgozni.

Ha ez egy első körös interjú volt, akkor fejezd ki reményedet, hogy a második körben is kapsz lehetőséget, és kérdezd meg, hogy ha igen, mivel készülhetsz? Ez azért is fontos, mert ettől nem egyoldalú lesz a kommunikáció, hanem jó eséllyel válaszolni fognak.

Elsülhet rosszul?

Az álláskereső presztízsét egy ilyen levél emelheti a munkáltatónál, de ártani biztosan nem fog. Számolni kell azonban azzal, hogy valamiért mégsem téged választottak, nem kívánnak veled tárgyalni az állásról tovább. Ez esetben ha te írsz egy lelkes, ambiciózus levelet, és erre válaszul egy elutasítás érkezik, akkor az nagyon rosszul fog esni neked, érthető okokból. Így mérlegeld, hogy az ilyen kudarcot mennyire tudod kezelni.

Előfordulhat az is, hogy a sok jelölt között ezzel fogsz kitűnni, és ha tényleg jól sikerül megírni a levelet, ez alapján is dönthetnek úgy, hogy következő körre is meghívnak, meghallgatnak újra, adnak még egy esélyt.

És ha nem küldök?

Nem általánosan bevett gyakorlat ilyen levél küldése, a többség nem is szokta, nincs is rá igazán igény. Ahogy feljebb említettem, csak akkor fontos, ha van olyasmi, amit állásinterjú után, de döntés előtt még erősíteni, tisztázni szeretnél. Ez esetben viszont sorsdöntő lehet!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.