Mi volt élete eddigi legnehezebb döntése? – Hogyan felelj erre az állásinterjú kérdésre?

by | nov 16, 2015 | Állásinterjú

mi volt elete eddig legnehezebb dontese_150x150Tulajdonképpen nincs jó vagy rossz válasz erre az állásinterjú kérdésre. A munkáltató itt arra kíváncsi, hogy milyen döntéseket jelentenek kihívást a számodra, és hogyan tudtad megoldani ezeket a helyzeteket.

A kérdés azon a feltételezésen alapul, hogy a múltbeli viselkedésed egyfajta garancia arra, hogy hogyan viselkedsz és döntesz majd a jövőben.

Hogyan válaszolj?

1. Hozz példákat!
Amikor válaszolsz, adj 1 vagy 2 konkrét példát a szakmai múltadból egy nehéz helyzetre, vagy kihívásra, amellyel szembe kellett nézned. Aztán írd le, hogy milyen lépéseket tettél annak érdekében, hogy megold a helyzeted. A lényeg, hogy egy olyan ember képe rajzolódjon ki a válaszodból, aki magabiztos és határozott. Ezért mindenképp kerüld el azokat a példákat, amelyek bizonytalanságot, vagy döntésképtelenséget jeleznek.

2. Legyen mérhető eredmény!
Fontos, hogy az általad említett példákban derüljön ki, hogy milyen mérhető eredménye volt a döntésednek. A legjobb, ha még az interjú előtt végiggondolod a szakmai karriered és felkészülsz. Ne az interjún kelljen rögtönöznöd! Legyenek kész történeteid, amelyek illusztrálják azokat a helyzeteket, amikor sikeresen oldottál meg egy nehéz helyzetet.

ÉRDEKES: Egy aktív álláskereső napi munkái

Minta válaszok:

„2008-ban a marketing osztály vezetőjeként dolgoztam, és döntenem kellett a jövő évi, jelentősen csökkentett költségvetésről. A döntés hosszas vita előzte meg az osztályon belül, de végül megtaláltam a jó megoldást, amellyel növelni tudtam a cég értékesítési eredményeit.”

blog_reklam
„Vezetőkét a legnehezebb döntés az volt, amikor 2010-ben a gazdasági válság hatására meg kellett válnunk néhány kollégától. Mindig nagyon körültekintő vagyok, amikor a cég érdekeit kell néznem, és bár nem élvezem ez ilyen jellegű döntéseket, nem is félek tőlük. A döntésem hatására a cég megőrizte versenyképességét és elkerülte a csődöt.”

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner