Mihez kezdj akkor, ha nem jól alakul az interjú?

by | júl 3, 2015 | Állásinterjú

Mihez-kezdj-akkor-ha-rosszul-alakul_150x150Megpróbáljuk a legjobb formánkat hozni az interjún és ezt várjuk az interjúztatótól is, azonban sokszor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt előre elterveztük. Ilyen eset(ek)re kölcsönöztünk néhány tippet a Careerealism cikkéből:

Késés

Még ha jó előre felkészülünk az útvonalból és időben indulunk el otthonról, akkor is előfordulhat, hogy egy nem várt dugó, vagy egy lerobbant busz miatt elkésünk az interjúról. Ha már látjuk, hogy biztosan nem fogunk odaérni a megbeszélt időpontra, akkor ejtsünk meg egy telefont, melyben elnézést kérünk és jelezzük, hogy mikorra fogunk megérkezni. Ezzel a helyzettel sajnos nem sok mindent tudunk kezdeni, viszont az interjúztató értékelni fogja, hogy előre jeleztük a késésünket.

ÉRDEKES: 6 álláskeresési tipp, amely segít visszaszerezni a lelkesedésünket!

Tapasztalatlan interjúztató

Előfordulhat, hogy olyan interjúztatóhoz kerülünk, akinek még nincs sok tapasztalata és nem tudja, hogyan nyerje ki a lényegi információkat belőlünk.  Ilyenkor finoman megpróbálhatjuk átvenni az irányítást. Gondolkozzunk olyan kérdéseken, amelyekre számítottunk és mégsem tették föl nekünk. Ilyen például: „Szívesen mesélnék arról, hogyan jutottam el idáig”, vagy „Hadd osszak meg Önnel egy hasonló projektet amit sikerrel tudtunk zárni”. Egy másik módszer az, amikor odaillő kérdésekkel tereljük az interjút a helyes irányba, például „Le tudná írni nekem, milyen egy átlagos munkanap ebben a pozícióban?”, vagy „Melyek a főbb kihívások ebben a munkakörben?”.

Rossz kérdések

Előfordulhat olyan helyzet is, amikor fura kérdéseket tesz fel nekünk az interjúztató. Ilyenkor nincs mit tenni, válaszoljuk meg azzal, ami éppen eszünkbe jut. Valószínűleg csak úgymond tesztel minket az interjúztató, és nincs kifejezetten jó vagy rossz válasz a feltett kérdésre, csupán látni és hallani szeretné a gondolatmenetünket.

blog_reklam

Köszönet

Attól függetlenül, hogy hogy sikerült az interjú, ne felejtsük el megköszönni a lehetőséget. Amennyiben maradtak még nyitott kérdések az interjú során, akkor érdemes köszönőlevelet írni az interjúztatónak, amiben kitérhetünk azokra a pontokra, amelyeket mindenképp el szerettünk volna még mondani, vagy meg szerettünk volna kérdezni.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.