Ön mit tart a legnagyobb gyengeségének? – Így felelj

by | júl 3, 2015 | Állásinterjú

On-mit-tart-a-legnagyobb-gyengesegnek_150x150Minden pályázó rémálma, amikor a gyengeségeiről kell beszélnie az állásinterjún. De több olyan taktika létezik, amellyel nyertesként jöhetsz ki a helyzetből. Említhetsz olyan készségeket, amelyek nem létfontosságúak az adott pozíció szempontjából, vagy előnyt kovácsolhatsz a hátrányból.

1. Igen, vannak gyengeségeim

Senki sem tökéletes, úgyhogy ha rákérdeznek, mindenképp említs meg legalább 1 területet, amely nem az erősséged. (A legrosszabb válasz, amit felelhetsz, hogy „Nekem nincsenek gyengeségeim.”)
Amikor válaszolsz, azt kell bebizonyítanod a kiválasztást végző szakembernek, hogy tisztában vagy a hibáiddal és dolgozol azok kijavításán.

ÉRDEKES: Így csökkentsd a stresszt az állásinterjún

2. Említs nem létfontosságú készségeket

Az egyik megközelítés, amit javasolni szoktam két részből áll. Először írj egy listát azokról a készségekről, amelyek szerinted fontosak ahhoz, hogy megszerezd az adott állást. Ezután beszélj olyan gyengeségekről, amelyek nincsenek a listádon. Ha például egy könyvelői állásra pályázol, megemlítheted, hogy nem tartod elég jónak a prezentációs készségedet.

blog_reklam

3. Kovácsolj előnyt a hátrányból

A másik lehetőség, hogy egy olyan gyengeséget mutatsz be, amelynek a kijavításán jelenleg is dolgozol. Az egyik örökzöld téma például az angol nyelv ismerete. Ha nem fontos a pozíció elnyeréséhez, elmondhatod, hogy nem tartod megfelelőnek az angol nyelvi szinted, éppen ezért egy ideje magántanárhoz jársz hetente. Ettől még nem fogsz a jövő hónapra anyanyelvi szinten kommunikálnia angolul, de a HR-s láthatja, hogy ismered a gyengeségedet, és hajlandó vagy dolgozni a kijavításán.

Minta Válasz:

„Nem mindig tudtam hatékonyan beosztani az időmet, de elvégeztem egy tanfolyamot, ami jelentősen fejlesztette az időgazdálkodási készségemet.”

 „Korábban szerettem kizárólag 1 feladatra koncentrálni. Nem kezdtem másba, amíg nem készültem el vele.
De mára megtanultam, hogyan tudok hatékonyan dolgozni több projekten egymással párhuzamosan.”

„Régen szerettem minden feladatot egyedül végezni, ezért néha elcsúsztam a határidőkkel, de mára megtanultam, hogy mely munkákat tudom delegálni.”

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner