Ön mit tart a legnagyobb gyengeségének? – Így felelj

by | júl 3, 2015 | Állásinterjú

On-mit-tart-a-legnagyobb-gyengesegnek_150x150Minden pályázó rémálma, amikor a gyengeségeiről kell beszélnie az állásinterjún. De több olyan taktika létezik, amellyel nyertesként jöhetsz ki a helyzetből. Említhetsz olyan készségeket, amelyek nem létfontosságúak az adott pozíció szempontjából, vagy előnyt kovácsolhatsz a hátrányból.

1. Igen, vannak gyengeségeim

Senki sem tökéletes, úgyhogy ha rákérdeznek, mindenképp említs meg legalább 1 területet, amely nem az erősséged. (A legrosszabb válasz, amit felelhetsz, hogy „Nekem nincsenek gyengeségeim.”)
Amikor válaszolsz, azt kell bebizonyítanod a kiválasztást végző szakembernek, hogy tisztában vagy a hibáiddal és dolgozol azok kijavításán.

ÉRDEKES: Így csökkentsd a stresszt az állásinterjún

2. Említs nem létfontosságú készségeket

Az egyik megközelítés, amit javasolni szoktam két részből áll. Először írj egy listát azokról a készségekről, amelyek szerinted fontosak ahhoz, hogy megszerezd az adott állást. Ezután beszélj olyan gyengeségekről, amelyek nincsenek a listádon. Ha például egy könyvelői állásra pályázol, megemlítheted, hogy nem tartod elég jónak a prezentációs készségedet.

blog_reklam

3. Kovácsolj előnyt a hátrányból

A másik lehetőség, hogy egy olyan gyengeséget mutatsz be, amelynek a kijavításán jelenleg is dolgozol. Az egyik örökzöld téma például az angol nyelv ismerete. Ha nem fontos a pozíció elnyeréséhez, elmondhatod, hogy nem tartod megfelelőnek az angol nyelvi szinted, éppen ezért egy ideje magántanárhoz jársz hetente. Ettől még nem fogsz a jövő hónapra anyanyelvi szinten kommunikálnia angolul, de a HR-s láthatja, hogy ismered a gyengeségedet, és hajlandó vagy dolgozni a kijavításán.

Minta Válasz:

„Nem mindig tudtam hatékonyan beosztani az időmet, de elvégeztem egy tanfolyamot, ami jelentősen fejlesztette az időgazdálkodási készségemet.”

 „Korábban szerettem kizárólag 1 feladatra koncentrálni. Nem kezdtem másba, amíg nem készültem el vele.
De mára megtanultam, hogyan tudok hatékonyan dolgozni több projekten egymással párhuzamosan.”

„Régen szerettem minden feladatot egyedül végezni, ezért néha elcsúsztam a határidőkkel, de mára megtanultam, hogy mely munkákat tudom delegálni.”

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.