Ön tervezi, hogy gyermeket szül? Ezt válaszold erre az állásinterjú kérdésre!

by | dec 7, 2015 | Állásinterjú

on tervezi hogy gyermeket szul_150x150Gyakran előfordul, hogy a kiválasztást végző szakember olyan kérdést tesz fel, aminek a világon semmi köze az adott munkakörhöz. Természetesen nem vagy köteles válaszolni a családi állapotodat, káros szenvedélyeidet vagy éppen gyermekvállalási terveidet firtató kérdésekre.

De azt is mérlegelned kell, hogy nem ártasz-e magadnak azzal, ha megtagadod a választ? Szerintem a következő módon felelj:

1. Mérlegelj!

Amikor a munkáltató egy ehhez hasonló, jogtalan kérdést szegez neked, akkor először mindig mérlegelj. Ha számodra nem létfontosságú az adott állás, akkor felhívhatod az illető figyelmét, hogy erre a kérdésre nem vagy köteles válaszolni. És ennyi!
Ha nagyon szeretnéd megszerezni az állást, akkor úgy kell válaszolnod, hogy továbbra is potenciális jelöltként tartsanak számon téged.

2. Hogyan felelj?

Bár a válaszod alapján elvileg semmilyen diszkrimináció nem érhet téged, mégis – a realitások talaján maradva – könnyen elképzelhető, hogy egy „igen” válasz esetén a lista legvégére kerülhetsz. Lássuk, hogyan válaszolj:

3. Rossz válasz:

Igen, a férjemmel nagyon szeretnénk gyermeket vállalni a közeljövőben!
Ne avasd be a vadidegen interjúztatót a magánéletedbe. Ehhez semmi köze.

4. Jó válasz:

„Őszintén szólva a magánélet az utolsó dolog, amivel most foglalkozom. Jelenleg csak a karrieremre szeretnék koncentrálni, és találni akarok egy olyan céget, ahol jól érzem magam és ahol megbecsülnek.”

Ez a válasz sokkal jobb, mint egy puszta ”nem”.

ÉRDEKES:  Milyen készségeket keresnek a munkáltatók az állásra pályázókban?

Amint látod, a válasz csak a jelenre fókuszál. Tehát nem zárja ki, hogy később ez a helyzet változhat, így te nem hazudtál az interjún! Ugyanakkor megerősíti az interjúztat abban, hogy te egy karrier-orientált személy vagy, akivel mindenképp érdemes számolni.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner