Ön tervezi, hogy gyermeket szül? Ezt válaszold erre az állásinterjú kérdésre!

by | dec 7, 2015 | Állásinterjú

on tervezi hogy gyermeket szul_150x150Gyakran előfordul, hogy a kiválasztást végző szakember olyan kérdést tesz fel, aminek a világon semmi köze az adott munkakörhöz. Természetesen nem vagy köteles válaszolni a családi állapotodat, káros szenvedélyeidet vagy éppen gyermekvállalási terveidet firtató kérdésekre.

De azt is mérlegelned kell, hogy nem ártasz-e magadnak azzal, ha megtagadod a választ? Szerintem a következő módon felelj:

1. Mérlegelj!

Amikor a munkáltató egy ehhez hasonló, jogtalan kérdést szegez neked, akkor először mindig mérlegelj. Ha számodra nem létfontosságú az adott állás, akkor felhívhatod az illető figyelmét, hogy erre a kérdésre nem vagy köteles válaszolni. És ennyi!
Ha nagyon szeretnéd megszerezni az állást, akkor úgy kell válaszolnod, hogy továbbra is potenciális jelöltként tartsanak számon téged.

2. Hogyan felelj?

Bár a válaszod alapján elvileg semmilyen diszkrimináció nem érhet téged, mégis – a realitások talaján maradva – könnyen elképzelhető, hogy egy „igen” válasz esetén a lista legvégére kerülhetsz. Lássuk, hogyan válaszolj:

3. Rossz válasz:

Igen, a férjemmel nagyon szeretnénk gyermeket vállalni a közeljövőben!
Ne avasd be a vadidegen interjúztatót a magánéletedbe. Ehhez semmi köze.

4. Jó válasz:

„Őszintén szólva a magánélet az utolsó dolog, amivel most foglalkozom. Jelenleg csak a karrieremre szeretnék koncentrálni, és találni akarok egy olyan céget, ahol jól érzem magam és ahol megbecsülnek.”

Ez a válasz sokkal jobb, mint egy puszta ”nem”.

ÉRDEKES:  Milyen készségeket keresnek a munkáltatók az állásra pályázókban?

Amint látod, a válasz csak a jelenre fókuszál. Tehát nem zárja ki, hogy később ez a helyzet változhat, így te nem hazudtál az interjún! Ugyanakkor megerősíti az interjúztat abban, hogy te egy karrier-orientált személy vagy, akivel mindenképp érdemes számolni.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.