Soha ne mondd egy interjún…

by | jan 5, 2015 | Állásinterjú

száj ami le van ragasztvaA legtöbbünknek az álláskereséskor az interjún való szereplés jelenti a legnagyobb kihívást. Mindenre fel kell készülnünk, beleértve az esetleges fura kérdéseket is.

Nem akarunk semmi oda nem illőt kifecsegni magunkról, amellyel mindent elronthatunk. Ennek elkerülése érdekében az alábbiakban összegyűjtöttük a kerülendő kifejezéseket:

Nagyon izgulok

Semmi baj nincs azzal, ha az ember izgul. Természetes dolog ilyenkor, hogy kellemetlenül érezzük magunkat, azonban ne közöljük ezt az interjúztatóval. A feladatunk ilyenkor az, hogy magabiztosságot és profizmust tükrözzünk. Nem szerzünk jó pontot, ha beismerjük az idegességünket és arra fogjuk, ha elhibázunk valamit.

ÉRDEKES: A telefonos állásinterjúról

Őszintén, nem sokat tudok a munkáról, azt reméltem, Önök majd mesélnek róla

Ez egy nagy álláskeresői hiba, mellyel elvágjuk magunktól a lehetőséget. A munkáltatók sok időt szánnak az interjúztatásra, és azt várják, hogy a jelöltek eléggé felkészültek és meg tudják magyarázni, miért jelentkeztek az adott pozícióra. Máskülönben csak az időt pazaroljuk egy olyan állásért, amit nem is biztos, hogy valóban szeretnénk. Fontos része az interjúnak, hogy álláskeresőként is tegyünk fel kérdéseket, azonban ne kérdezzünk olyat, amit tudnunk kellene az álláshirdetésből, vagy amit elolvashattunk volna a cég weboldalán.

Borzalmas volt a volt főnököm/kollégám/ügyfelem

Előfordulhat, hogy az interjúztató arra kér minket, meséljünk a korábbi munkahelyünkről és az ott dolgozókról. Ilyenkor azonban ne mondjuk rosszat senkiről, még ha egy förtelmes főnökkel is volt dolgunk. Nem professzionális, ráadásul aggodalomra ad okot az interjúztatónak, hogy később róla miket mondanánk.

A legnagyobb gyengeségem (ami közvetlenül kapcsolódik a munkához)

A „melyek az Ön gyengeségei” kérdés gyakran előfordul az interjúztatás során. Erre a kérdésre nincs tökéletes válasz, van azonban olyan, amelyet jobb elkerülni. Ne mondjunk olyat, ami hatással van arra, hogy jól végezzük a munkánkat. Például ha a pozíció kreativitást igényel és a gyengeségünknek azt tüntetjük fel, hogy kreativitásból jócskán híján vagyunk, akkor bizony nem kerülünk az esélyesek közé. Válasszunk egy olyan gyengeséget, ami nem kapcsolódik a munkavégzéshez és említsük meg, hogyan dolgozunk a fejlesztésén.

Trágár kifejezés

Noha a káromkodásra sok helyen ma már annyira nem figyelnek fel mint korábban, egy interjún azért még sem jó pont, ha bizonyítjuk úgy is tudunk beszélni mint egy kocsis.

Egy pillanat, ezt mindenképp fel kell vennem

Bármennyire is egyre inkább életünk részét képezik a telefonok, egy interjún mindenképp némítsuk le a telefonunkat. Nagy illetlenségnek számít, még ha hangosan csörög, hát ha még az illető fel is veszi az interjúztatás közben!

A család az első

Igaz ami igaz, a legtöbbünknél így van, azonban ezt nem kell kiemelni egy állásinterjún. Valószínűtlen, hogy ezzel rokonszenvet keltünk az interjúztatóban még akkor is, ha kifejezetten egy állítólag család-barát munkahelyre pályáztunk.

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.