Álláskeresői kifogások: így biztosan nem fog sikerülni!

by | márc 13, 2015 | Karriertanácsok

tiltakozó nőSajnos az egyáltalán nem könnyű álláskeresői létben időnként az is felmerül, hogy magyarázatot keressünk/találjunk nehézségeinkre. A kifogások nyilván abból erednek, hogy megpróbáljuk megtalálni a választ, hogy miért történik ez velünk.

Többnyire a bizonytalan gazdasági környezet, a strukturális munkanélküliség miatt, ami mai társadalmunk, gazdaságunk jellemzője. De az, hogy miért nem találunk állást, nem megválaszolható kérdés, kifogásokat keresni sem érdemes, próbáljunk megoldásokban gondolkodni.

„Nőként/ötvenesként/kezdőként stb. nem vesznek fel sehová”

Minden embernél, minden élethelyzetben lehet találni olyan tényezőt, ami miatt nem tűnik ideális munkavállalónak. Mások más „hátrányokkal” indulnak, tökéletes jelölt nincs. Ezért nem is azzal kell foglalkozni, milyen hátrányaink vannak, hanem azzal, mik az előnyeink. Az adott álláshoz milyen tapasztalatot, tudást, rutint, kapcsolatrendszert, módszertant tudunk mi a munkáltatónak nyújtani?

„Nem is válaszolnak a jelentkezéseimre”

Rendszeres probléma, sokszor tapasztalja mindenki, hogy mintha fekete lyukba küldözgetné a jelentkezését. Néha jön egy automatikus válasz e-mail, ez sem megoldás. De az sem, hogy erre hivatkozva feladjuk az álláskeresést! Akinek visszajelzésre van szüksége, kérdezzen, menjen utána az álláspályázatainak telefonon, érdeklődő e-mailben, és főleg: udvariasan. Karriertanácsadóktól, toborzóktól állásinterjú során/után érdemes megkérdezni, megfelelő-e az önéletrajzod, elég részletes-e, stb.

ÉRDEKES: Nekem ez nem való! – Te is megijedsz az első kudarctól?

„Naponta rengeteg jelentkezést kiküldök, és nem megy”

Felmerül a kérdés, vajon a megfelelő állásokra jelentkezik-e az álláskereső? Valóban el tudja-e látni a kiírt feladatokat, valóban van-e olyan tapasztalata, rutinja, pályakezdőként tanulmányi háttere, amivel reálisan be tudja tölteni az állást?

„Nem azért tanultam, hogy …”

Gyakori érv arra, hogy egy álláskereső miért nem vállal el egy alacsonyabb presztízsű munkát a munkanélküliség helyett. Mérlegelni kell: mi a jobb? Egy biztos jövedelem, vagy a teljes bizonytalanság. Ha az alacsonyabb presztízsű munka nem elégíti ki az ambícióit, könnyebb magasabb pozíciót biztosító állást keresni biztos jövedelem és viszonylagos biztonság mellett. E kifogás mögé rejtőznek azok is, akik úgy gondolják, szégyen, hogy most alacsonyabb pozícióból, kétkezi munkából, fizikai munkából kell megélni. A munka nem szégyellnivaló. Az álomállás nem fog azonnal megérkezni, néha évek kérdése, a létfenntartás viszont pénzbe kerül.

„Mi lesz így a karrieremmel?”

A munkanélküliség sem tesz jót neki, az önfenntartó munka kevésbé káros, mert valamilyen szintű anyagi biztonságot ad. A szakmai előmenetelt segíti, ha közben a szakmád online világában is jelen vagy: linkedin szakmai csoportok (így még állásajánlattal is megtalálhatnak), online, ingyenes kurzusok, hírlevelek olvasása elengedhetetlen ahhoz, hogy ne veszítsd el a kapcsolatot a szakterületeddel, miközben más munkát végzel.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.