Diákélet kontra munkahely

by | okt 6, 2015 | Karriertanácsok

Diakelet kontra munkahely_150x150 Nagyszerű érzés és egyben végtelenül izgalmas időszak kiszakadva a főiskoláról belecsöppeni a munkavilágába. Eljött az ideje, hogy a hosszú évek tanulmányait végre a gyakorlatban alkalmazd. A középiskolában és a főiskolán alapvetően megmondták mikor mit csinálj, és amire szükséged volt biztosították a számodra. A munkahelyeden teljesen másként történnek a dolgok.

Ha több függetlenségre vágysz igazi megkönnyebbülés lesz, ha viszont még nem állsz készen az ún. nagybetűs életre, akkor komoly kihívást jelent majd. Bármelyik kategóriába is tartozol, a munka világa rengeteg kihívást nyújt majd számodra. Munkahelyi konfliktusok, elvárások, irodai viselet és munkahelyi környezet, mind-mind alkalmazkodást igényelnek. A Theundercoverrecruiter.com összegyűjtötte azokat a kihívásokat, amikkel szembe kell nézned a munkaerőpiacra való belépés során.

Társadalmi élet változása

Az egyetemi csoporttársak azonos korúak és érdeklődésűek voltak, mint te. Nem volt nehéz megtalálni velük a közös hangot. Együtt laktatok a kollégiumba, együtt ebédeltetek, együtt készültetek a vizsgákra. Számtalan közös program, ugyanazokkal az arcokkal éveken keresztül. A munkahelyeden azonban a társadalmi életed más szintre lép. Különböző érdeklődésű és eltérő életkorú emberekkel vagy körülvéve. Nagyszerű lehetőség, hogy bővítsd az érdeklődési köröd és a megszokott romkocsmák helyett más helyeket is felfedezz.

ÉRDEKES:  Találd meg álmaid állását és soha többé nem kell dolgoznod

Szabadidős tevékenységek hiánya

A főiskola tele volt eseményekkel – sport tevékenységek, színdarabok, előadások, kirándulások, amihez az eszközöket, az edzőket, a szervezést biztosították. A munkahelyen ritkán vannak ilyen események, így még a nem kívánt testnevelés órák is könnyen felértékelődnek. Találd meg a rendszeres testmozgás módját a munka mellett is, látogass el a közeli edzőterembe, fuss a szabadban!

Felelősség

Ha az esti buli túl hosszúra sikeredett és másnap semmi kedved nem volt bemenni a főiskolai előadásra, csak simán kihagytad és elkérted a jegyzetet a csoporttársaktól. Ezt azonban nem lehet megtenni a munkahelyen. A munkateljesítményeddel, a hozzáállásoddal tudsz bizonyítani!

Munkahelyi viselet

Egy átlagos egyetemi napon a legkényelmesebb nadrágot és felsőt viselted, hiszen egész nap előadásokon ültél. (Ráadásul biztos, hogy a reggeli kávé is ráborult útközben). A legtöbb cégnél dress code van érvényben. Kényelmes lenne papucsban és kapucnis pulóverben lenni egész nap, de meg kell tanulnod öltözködni. A legjobb, ha a vállalati kultúrába illően öltözködsz, de alapelvárás a tiszta és elegáns ruha viselése férfiaknak és nőknek egyaránt.

blog_reklam

Tanulás

Habár remélhetőleg nagyon sok új dolgot fogsz tanulni az új munkád során, a főiskola vége ne jelentse egyben a tanulmányaid végét is. Beiratkozhatsz mester képzésre, bővítheted a képességeidet új tanfolyamokkal, akár már online is, számtalan módja van annak, hogyan folytasd a tanulást, találd meg a számodra legmegfelelőbbet.

Pénz

Számodra is ez az első alkalom, amikor érdemi fizetést kapsz és nem csak minimálbért a gyermekfelügyeletért vagy a hamburgersütésért? Bármennyi is legyen a fizetésed, meg kell tanulnod kezelni a saját költségvetésed. Nagyon üdítő érzés megkapni az első fizetést, de mérlegelned kell a kiadásokat is – lakbér, számlák, diákhitel, étkezés, szórakozás – és meg kell találni az egyensúlyt.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.