Elmondjam a főnökömnek, hogy új állást keresek?

by | febr 13, 2015 | Karriertanácsok

kérdések előtt álló nőVan akinek néhány munkában eltöltött hónap után, van akinek hosszú évek elmúltával jön el az életében a pillanat, amikor késztetést érez, hogy új állás után nézzen.

Ha már eldöntöttük, hogy biztosan váltani szeretnénk, akkor viszont nem árt bizalmasan kezelnünk a dolgot… de mikor érdemes közölnünk szándékunkat a felettesünkkel?

Adjuk be a felmondásunkat akkor, mikor behívnak minket interjúra? Tudassuk akkor a döntésünket mikor már minket választott a jövőbeni munkaadónk? Vagy várjunk egészen addig, míg alá nem írtuk az új szerződésünket?

A válasz a helyzettől függően eltérő. Függ attól, hogy milyenek vagyunk, milyen a viszonyunk a főnökünkkel, és milyen maga a munkahely. David Boggs vezető tanácsadó javaslatait felhasználva összegyűjtöttük, melyek segíthetnek a fenti kérdés egyéni eldöntésében.

ÉRDEKES: Álláskeresési lehetőségek az interneten túl

1. Határozzuk meg a saját alapelvünket

Elsőként érdemes átgondolnunk a saját törekvéseinket és szokásainkat. Hogyan kezeltük a korábbi álláskeresési időszakot, mit tettünk korábban, mit váltott ki belőlünk? Például elmentünk interjúra mialatt volt munkahelyünk és bűntudatot éreztünk? Hogyan fogadták a kollégák, amikor valaki csendben tartotta, hogy elmegy és azt, aki elmondta mindenkinek már a döntése pillanatában? Melyiket fogadták jobban?

2. Őszinteség

Ha arra hajlunk, hogy megosszuk a munkatársainkkal a potenciális karrierlehetőségünket, akkor tegyük fel magunknak a kérdést miért hajlunk erre, és válaszoljuk meg őszintén.  Rákényszerítenek minket, hogy hűségesek maradjunk a munkatársainkhoz, a vezetőhöz, vagy a vállalathoz? Vagy abban reménykedünk, hogy ha elmondjuk szándékunkat, akkor majd marasztalnak bennünket akár fizetésemeléssel vagy előléptetéssel?

3. Mérjük fel a kockázatot

Mennyire vagyunk biztosak benne, hogy váltani szeretnénk? Boldogtalanok vagyunk a jelenlegi munkahelyünkkel, vagy csak kíváncsiak vagyunk, milyen lenne máshol dolgozni? Ha kiderül azonban, hogy más helyre pályázunk, akkor kockára tesszük a jelenlegi munkahelyünket. Fontos tisztázni magunkkal, hogy bevállalnánk-e azt, hogy amennyiben elmondjuk szándékunkat a jelenlegi munkahelyünkön és az új helyre mégsem minket választanak, akkor nem okozna gondot munkanélküliként folytatni a pályázást.

4. Munkahelyi környezet felmérése

A személyes elképzeléseinknél, etikusságunknál azonban többet számít, hogy milyen a munkahelyi környezet. Minden munkahelyen eltérőek a körülmények, mások a vezetők és változhatnak a dolgok akár egyik napról a másikra.  Bocsátottak-e már el valakit azért, amiért bevallotta, hogy új lehetőségek után néz.  Amikor megvált a cég valakitől, akkor általában sikereket kívánva bocsájtották útjára, vagy nehezteltek rá a hűtlensége miatt?

5. Vezetővel való kapcsolat

Megbízható, tiszteletteljes kapcsolat van a vezetőnkkel, vagy félünk tőle? Néhány felettes valóban őszintén támogatja az alkalmazottakat a karrierük fejlődésében olyannyira, hogy megértik, ha az alkalmazott ezért munkahelyet vált. Az ilyen vezetőktől bátorítást és támogatást kapunk, nem beszélve a jó ajánlásról. Gondoljuk azonban át, hogy változtatna-e a légkörön, ha mégsem tudnánk továbblépni.

6. Gondoljunk az időzítésre

Amennyiben amellett döntünk, hogy őszinték leszünk és már a korai – interjúkra való eljárás – szakaszban közöljük ezt a felettesünkkel, valószínűleg nem fogja jól kivenni magát. Az időzítés a kulcsa mindennek. Amennyiben már komolyra fordul a helyzet – pl. mikor már szóban említették, hogy elnyertük a pozíciót-, akkor érdemes már közölni a hírt a jelenlegi munkahelyünkön is még akkor is, ha valószínűleg nem jó fogadtatásra talál majd a hír. A legóvatosabb – és a legbölcsebb – tanács azonban az, hogy addig várjunk, amíg az új helyen írásbeli értesítést nem kaptunk arról, hogy minket választottak.

7.  Bízzunk a megérzéseinkben

Mindent összevetve, bízzunk a saját megérzéseinkben önmagunkkal, a vállalattal és a jövőbeni munkaadóval kapcsolatban. A döntés ritkán könnyű, de ha átgondoljuk a fentieket és bízunk önmagunkban, akkor általában a helyes döntést hozzuk meg.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.