Hatással van a hosszú távú munkanélküliség a személyiségünkre?

by | dec 28, 2015 | Karriertanácsok

Hatassal-van-a-hosszu-tavu-munkanelkuliseg-a-szemelyisegunkre_150x150Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a munkanélküliséget megérezzük a pénztárcánkon, de az már nem annyira egyértelmű, hogy mi magunk is megváltozhatunk egy hosszabb ideig elnyúló álláskeresés következményeként. Az AOL Jobs cikke alapján egy tanulmány során kiderült, hogy a hosszú távú munkanélküliség negatív hatással van a személyiségre.

A kutatás során vizsgált személyek jelleme a hosszú, évekig elnyúló munkanélküliség eredményeként egyre kellemetlenebb lett, kevésbé voltak koncentráltak és motiváltak, valamint kevésbé voltak hajlandóak új dolgokat kipróbálni, mint korábban.

Érdekesség, hogy azoknál a válaszadó férfiaknál, akik több évig voltak munkanélküliek, az első két évben kedvesebbek lettek, mint a dolgozó társaik. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy valószínűleg a férfiak kezdetben jobban elfogadják a munkanélküliséget, hogy megnyugtassák a körülöttük élőket és hamarabb megtalálják az új munkahelyüket.

A fentiek mellett még az is kiderült a felmérésből, hogy a nők a munkanélküliség kezdeti és végstádiumában a legmotiváltabbak. A kutatók elmélete szerint a nők egy sikertelen álláskeresést követően a figyelmüket a családra és a háztartásra fordítják.

ÉRDEKES: Ezért nem léptetnek elő

Míg általában nyitottság figyelhető meg az új élmények iránt, addig a munkanélküli férfiaknál minél több ideig állástalanok, annál jobban csökken a nyitottság. Ellenben a nőknél egy éles csökkenés látható kettő és három éves munkanélküliség után, ami ugyan visszaugrik a negyedik évben.


A kutatás vezetője, Christopher J. Boyce szerint ezeket a személyiségváltozásokat a munkanélküliség súlya okozza a pszichében. Ráadásul az sem elhanyagolható, hogy vékony tárcával nem könnyű utazgatni, vagy új éttermeket kipróbálni, stb.

A kutatás eredményeként azonban arra is fény derült, hogy a személyiségünkben ezek a változások visszafordulnak, amint találunk munkahelyet és elkezdünk újra dolgozni.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.